Öckerö gymnasium

Flyga bland stjärnorna

Alla har väl någon gång drömt om att få komma ut i rymden och flyga tyngdlös runt bland stjärnorna? Eller velat plocka ner stjärnorna och sätta dom i taket i ditt rum?Eller vara ute sittandes på en bergshäll vid havet med en av dina kära en stjärnklar natt och om ni har tur även se ett och annat stjärnfall?

Jag har haft denna turen på mina två vakter inatt. Vi i styrbords vakt har under detta sjöbenet 4-8vakten så vi har det mörkt största delen av vakterna och här nere i Medelhavet har det varit stjärnklart nästan varje natt, så även denna.

Jag är inte höjdrädd så när vi hade satte röjlarna (seglen högst upp i masten) under första delen av vakten bestämde sig vaktledarna att vi skulle fetta röjlarnas toppläntor (två vajrar i varje röjel som håller uppe råt när röjlarna inte är sätta) då dom för första gången under denna resa hänger slakt. Då detta är enda tillfället det går att få tag på hela topläntan från fotpärtarna (vajrar som man står på när man ska ut på rået). Då tog jag och en vaktkamrat på oss uppgiften att fetta vajrarna i förmasten. Vi klättrade upp och fixade detta till en fantastisk solnedgång och synen av dom första stjärnorna.

Efter fikat skall vi dock bärga röjlarna då vi inte har dom satta på natten. Då fick jag klättra upp för andra gången i förmasten för att beslå. Vid detta laget var det alldeles stjärnklart. När jag gjort färdigt ena sidan av rået ser jag det längsta stjärnfallet jag någonsin sett. Det var så vackert och efter detta började man titta mer runt sig och då märker man att det nästan känns som om man flyger bland stjärnorna, detta är nog en av dom coolaste känslorna som finns.

När jag kom ner på däck igen efter denna fantastiska klättring var det vaktbyte och våran vakt var slut. Men min stjärnklara upplevelse var inte slut där utan i början av nästa vakt fick vi klättra upp i masterna för skojs skull, då klättrade jag och en annan styrbodare upp i stormasten och satte oss där uppe och bara tittade på stjärnorna, vi satt säkert där i 40minuter. Den känslan man får där uppe tröttnar man aldrig på det är som att flyga bland stjärnorna.

Hanna Johansson

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se