Öckerö gymnasium

Förberedelser och viktigt beslut inför sista delen av resan

Dagarna här i Portimao börjar lida mot sitt slut och redan imorgon bitti lämnar vi för vårt sista sjöben mot Lissabon. Det innebar en hetsig argumentation och omröstning tillsammans med kapten som ledde till ett enat demokratiskt beslut gällande saken.

Sista heldagen i Portimao, dagen innan avfart vaknade i vi upp till ett kallt Portugal likt de andra dagarna men solen lös starkt på en klarblå himmel över oss på morgonens uppställning. Trött som jag är gick jag ner och lade mig och sov efter uppställningen fram till lunch. Efter lunch tog vi oss ut på en rundtur och direkt vid landstigning möttes vi av en svensk turist på en elsparkcykel. Vår uppfattning av honom var skrytsam men trevlig. Han hade en stor båt längre in i hamnen som han hade hållit till vid de senaste två månaderna i väntan på att få komma in i någon hamn i medelhavet pga corona. Färdigt pratat med honom gick vi vidare, vi hittade en massiv sandstrand och en riktigt lång pir som vi traskade ut på. Det var en fantastiskt vacker strand med fint vatten, surfare, palmer och glada invånare. När vi hade sett oss omkring i någon timme drog vi oss tillbaka till båten.

På båten bjöds vi på gofika och en arbetsmotiverad vakt, som numera sköter om slutstädningen här påbåten för att underlätta de sista dagarna i Lissabon. När fikat väl var i magen var det redan sen eftermiddag och det folk ägnade sig åt var städning och plugg eller vila innan middagen serverades.

Efter maten kallade Hans, kaptenen oss till möte i stora mässen där ett viktigt beslut skulle fattas. Presentationen av dilemmat var om vi skulle byta vakt tider och vaktledare eller inte, fördelarna med att byta ansågs vara att man får testa på allt under resan och det skulle bli mest rättvist medan motargumenten var att sömnrutiner kan rubbas. Vi som var emot förslaget att byta vakt tider hade även en talare som gjorde ett enastående tal för våran sak som fick jublande applåder vid dess slut. Efter hetsiga diskussioner kom vi fram till ett enat beslut om att inte byta vakt tider och kaptenen slog med trä klubban i bordet för att göra det officiellt.

Sedan drog vi ut igen på kvällen, handlade lite gott på matbutiken och kollade på stadens juldekorationer innan vi alla trötta gick hem och hoppade i säng.

Godnatt//Ebba Palm Nas2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se