Öckerö gymnasium

För fulla segel mot Algeriet?!

Början av sjöbenet mellan Palma de Mallorca och Malaga har bjudit på vackert väder, gynnsam vind, härlig segling, stjärnklar himmel och en lärorik rolig vändningsmanöver.

För fulla segel mot Algeriet?!

Början av sjöbenet mellan Palma de Mallorca och Malaga har bjudit på vackert väder, gynnsam vind, härlig segling, stjärnklar himmel och en lärorik rolig vändningsmanöver.

När midskeppsvakten klev på nattvakten vid midnatt var de flesta seglen satta, vinden kom stillsamt från akteröver och stjärnhimlen var vackrare och mer stjärnor var synliga än aldrig förr. Seglarställen var på och vi var väl förbereda för fyrtimmarsvakt. Jag var post, jag byte alltså varje halvtimme mellan att vara rorsman, livbojsvakt och utkik. Det var sagolikt fantastiskt att stå där på min vakt, med de blinkande stjärnorna och marelden glittrande nedanför relingen.

Utvilade och glada, åtta timmar senare, gick vi på vakt igen. Jag var då med i vaktstyrkan och vi började med att för första gången under vår resa sätta alla segel. Alla råsegel, stagsegel, tillochmed mesanseglet längst akterut var satta. Det var väldigt härligt hur vi guppade fram över dyningarna.

Det var bara ett litet problem, vi seglade rakt söder ut mot Algeriet, mycket fort dessutom hela åtta knop. Detta gjorde dock inte så mycket eftersom vi hade gott om tid på oss innan ankomst till Malaga är planerad. Men en så kallad stagvändningsmanöver förberedes, detta eftersom vändningen måste äga rum när skeppet har tillräckligt hög hastighet och vinden är lämpligt hård.

När stagvändningen skulle ske behövdes det mer elever från besättningen och vi blev satta på olika positioner. Målet var att vända 180 grader mot vinden och det gör man genom att från början ställa mesanseglet mot vinden så det blir mer tryck på aktern. Då är tanken att vändningen ska börja och vi fortsatte med att brassa om stormasten, då blir trycket ännu större och vändningen kan fortsätta mot vinden. Allra sist brassade vi förmasten och vi hade då vänt om och seglade i motsatt riktning. Det var den snabbaste vakten jag varit på, det hände saker hela tiden.

Efter vakten, åtta timmar till nästa, hade vi lektioner, kollade på Game of Thrones i stora mässen och de flesta i midskeppsvakten försökte få några timmars sömn.

Just att sitta i stora mässen och kolla på Game of Thrones är en av de största höjdpunkterna under dagen. Det är bästa stunden vi har på dagen, oavsett om man pluggar eller om man kollar på TV:n.

Adam Johansson Midskepp

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se