Öckerö gymnasium

Från solens första till solens sista strålar.

Resans sista vakt och första dagen i hamn. En dag som höll på i 18 underbara timmar fyllda med sol, mango och ruiner. Även om det just nu är iskallt i hytten och kojen har gamla lakan har jag aldrig sovit så gott som natten efter den dagen.

*knack knack*

- god morgon, klockan är 03:30 och det är dags för vakt, tyvärr måste jag meddela att regnet öser ner och det är underställs-kallt, sa vår rondman med besvärad ton.

- du måste skoja, LOVA mig att du inte ljuger. Yrade jag fram jag fram.

Hon tittade mig i ögonen och sa…

-sanna mina ord, det är en pina där ute.

Vi kämpade oss ut ur kojerna, pälsade på oss allt vi ägde och stapplade upp i lilla messen. Sakta öppnade vi dörren och regnet öste ner. I bakgrunden mullrade åskan och det var kaos på däck. Det var till och med värre än vad vi trott. Det var bara att riva av plåstret. Jag tog några snabba kliv ut i hällregnet, men efter bara någon meter upphörde det abrupt. vattenslangen från byssataket räckte inte längre än så… ett gapskratt spred sig och insikten smög sig på. Vi hade blivit grundlurade. Vi ställde upp, redan då svettiga i de 18 graderna och varma vindarna…

Vakten gick snabbt och plötsligt var det dags för den sista soluppgången med Leo och Soraya (styrman och vaktledare). Vi klättrade upp i masten med riggsäkrade kameror och njöt av solens första strålar till tonerna av ”circle life”. Eftervakt fick vi förklarat att det var ca 1–2 timmar kvar tills vi var i hamn men jag hann bara vila i kojen i 15 minuter innan vi blev purrade för uppställning. Här ombord är det Murphyslag som gäller.

Runt klockan nio lämnade jag och mina vänner Gunilla för att upptäcka den nya hamnen och staden, Tarragona. Vi handlande frukt och godis och la oss tillrätta i en park. Först i solen men sakta mer och mer in i skuggan, låg vi och pratade i flera timmar.

Vi splittrade på oss. Hälften drog till stranden medan jag tillsammans med ena halvan drog och upptäckte staden. Väldigt vackert, speciellt i den gamla delen av staden där en stora delar av byggnader från romartiden fanns bevarade. Däribland en amfiteater som vi såklart såg till att besöka.

på grund av Corona så får man bara ta take-away så vi intog ännu en park fast med sushi denna gång.

Klockan började bli mycket och eftersom det var både söndag, Corona tider och siesta så stängde affärerna tidigt. Vi valde därför att ta en buss till en akvedukt. Efter en kort bussfärd var vi framme vid en skog. Jag har aldrig varit så glad för en skogspromenad som då. Hav må vara vackert men efter sex veckor var fast mark, höga tallar och lukten av barr exakt vad vi behövde.

Vi gick upp för en hög kulle och gick ut på akvedukten. Där satt vi i solnedgången och mumsade solvarma mangos från den lokala marknaden.

Vi drog oss hemåt och sammanstrålade med några vänner. Dagen avslutades med churros med nutella från ett gatustånd i stan. Sockerförgiftad är en underdrift.

Inez L

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se