Öckerö gymnasium

Goa vänner, 27000 steg och en heldag i Lissabon

"God morgon", säger vår nya kapten. "God morgon" hör man som ett eko av oss. Jag gillar traditionen att vi slår glas hissar Svenskaflaggan och sen gästflaggan. 

Det är egentligen helt befängt att dom släpper lös 45 ungdomar på en båt över världen men jag är så sjukt tacksam för det. Men det är inte min tacksamhet ni ska få läsa om idag utan det är om hur några kompisar och jag spenderade 12 gåendes timmar i den bokstavligt talat heta staden Lissabon.

Ja så efter uppställning skulle vi gå iväg, men först var jag tvungen att duscha mitt fettiga hår som stod kvar i tofsen när tofsen låg i min hand. Så efter duschen och ruttbestämmandet bar vi oss av. Det första vi gjorde var att gå till en jättestor marknad, dom hade verkligen allt i grönsaker och fruktväg, rekommenderar starkt om ni är i Lissabon gå till Time out. Sen efter det fortsatte vi gå och gå förvånades hela tiden hur fint det är. Staden har en särskild stämning över sig det kan vara att vi äntligen möts av den efterlängtade värmen men det känns som hela staden skrattar och njuter av livet.

Sen tog några kompisar med oss till ett coolt konstgalleri in på en liten gata. Det var väldigt fascinerande och roligt ett konstverk tyckte vi var något extra. I första anblick såg det ut som sådana flygande nycklar som är med i en Harry Potter-film men när man kollade närmare var det snoppar med vingar och vi kunde bara inte hålla oss vi bröt ihop av skratt. Men det var bara början av dagen, efter konstgalleriet gick vi iallafall och åt på en hamburgerrestaurang det var gott men det coola med den restaurangen var att dom hade svart och röda hamburgerbröd utöver de vanliga så det var roligt. Efter det åt vi mer mat, gick i 80 gradiga uppförsbackar och tog oss till den gamla delen av stan. Kan bara säga att det var värt det och alla som inte gick dit missade någonting.

Det var inte borgen som var märkvärdig men det var till den bakgården till ett kapell som hade utsikt över större delar av staden. Det är som att försöka beskriva eller ta kort på en stjärnhimmel, det går bara inte. Inte med ord det är sådana saker man måste uppleva själv. Så efter en näst intill magisk stund strosade vi vidare. Vi ville verkligen stanna ute till tio och klämma ut varenda droppe av Lissabon på en fredag kväll. Så vi fortsatte strosa runt på små gator. Och plötsligt kommer vi till ett torg och på torget är det typ en politisk fest. Det var kul att möta kulturen på ett vardagligt sätt för det var helt vanliga Lissabon bor som hade kul på det sätt som dom är vana vid. Så när vi kom dit var klockan runt åtta. Det först jag ser är en jättestor gris över en öppen eld som snurrar runt å runt å runt. Sen märker man en man i 50-årsåldern som spelar massa musik, jag tror att det var olika folkvisor. Men visorna hade tempo i sig så jag och en kompis börjar dansa och sen blir det ringdans. Alltså det var så kul, så efter ett tag när vi dröp av svett och hade ont i magen av skratt så bestämde vi oss för att börja dra oss mot båten. Ja, så det var min dag. Jag skulle säga att den var perfekt, en av dom bästa dagarna hittills på resan och nu har ni fåt ta del av den. Hoppas jag har kunnat ge er en liten inblick av vad vi gör på dagarna.

Ni får ha det så bra så ses vi förhoppningsvis, kanske ger jag mig av på nya äventyr.

Sarah Sedeborn, Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se