Öckerö gymnasium

Grå sol och dansande vind

Dag tre på Atlanten, det var en mulen morgon men vinden hade ännu inte hittat oss när vi på 8-12 vakten klev upp för vakt. Det var inte särskilt konstigt med tanke på att vi är en liten båt på ett enormt hav. 

Den fortfarande sömndruckna vaktstyrkan ställde upp på halvdäck, mittemot styrbordvakten som stod och längtade efter att få komma i säng efter fyra timmars vakt. Oskar, vår förstestyrman, talade kort om den gångna vakten och sedan slogs det åtta glas. I öronen på den avgående vakten är detta ett ljuvligt ljud som innebär att de i de kommande åtta timmarna kan få vila ut lite, medan för vakten som går på är det signalen för att man de närmaste fyra timmarna ligger under vakthavande befäls makt.

Vad vi trodde skulle vara en lugn start på vakten, då inga segel var satta, visade sig istället komma bli ett riktigt fyspass. Punkt ett på listan var att brassa om helt från styrbordshals till dikt babordshalsar. Trots att vinden inte blåste så gick det rejäl sjö. Det mesta blir lite svettigare när man dessutom behöver göra sitt allt för att inte trilla omkull, men det blir ofta mycket roligare.

Även om vinden inte var på humör för att svänga förbi under vår vakt så fick vi finbesök från både solen och vår DOS, Lisa. Alltid lika trevligt när hon är med på vakten, och en extra man på däck är aldrig fel det heller.

Precis som förvarnat så blåste det upp rejält under eftermiddagen och under 12-4 vakten sattes de flesta segel. Det var inte direkt till någons förvåning att det var under styrman Leos vakt som detta hände då han anser att det är fusk att använda sig av motorn till sjöss om det absolut inte skulle behövas. Det är alltid kul att ha seglen uppe men det medför att det lutar en hel del. Då snackar vi inte att man ser att det lutar lite i vattenglaset, det lutar så att saker och ting kanar fram och tillbaka på borden vilket försvårade de lektioner som hölls under eftermiddagen.

I 8-12 vakten ingår det att man på dagens andra pass, mellan 20 och 00, städar elev och befälsinredningen. Detta är normalt sett inget ansträngande då det främst består av att städa badrummen, dammsuga och torka alla skott. Men när båten lutar 15 grader samtidigt som hon dansar fram och tillbaka på vågorna går inget speciellt smidigt. Bara för att tillägga, för att en båt som Gunilla ska kunna ”dansa” på vågorna krävs det en hel del vind och kraftiga vågor.

Att försöka torka bord eller moppa golv samtidigt som man glider omkring på golvet är rätt ineffektivt, om dessutom pytsarna (hinkarna) kanar på durken och vattnet i dem skvalpar ur så är det mycket jobb som blir ogjort. Efter mycket bök och svettdroppar på durken avslutades städningen i lagom tid för 22-fikat.

A. Medin, Babordsvakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se