Öckerö gymnasium

Gunilla Gungar

Maten slängs hit och dit. Glas går i durken och väskor flyger. Vi är inne på vårt femte dygn över atlanten. Jag vet inte vad det är för väder hemma, men här är vågorna stora som berg, fem meter höga. Allt är en kamp, likt ett träningspass.

Klockan 3:30 purrades min vakt med låtar från Pirates of the Caribbean’s. Jag låg intryckt mot väggen, eftersom det lutade en del. Detta var jag inte ensam om, många andra låg som en boll i fotändan eller trycktes mot ett plank som skulle se till att de inte rullade ur sängen. Att sätta på sig kläder var en utmaning i sig. Man liksom drogs fram och tillbaka och det var svårt att hålla balansen.

På morgonvakten, 4-8, började vi med att klättra i riggen. Det är en bra övning att veta hur det känns när det lutar och gungar. Det var faktiskt inte så obehagligt som man kan tro. Det var snarare lättare att klättra i riggen när det lutar än när det inte gör det eftersom man trycks in mot riggen. Vi satt uppe i riggen och tittade ut över stjärnorna. Vid fem tiden var det mackfika, eller ska vi kalla det kaosfika, smöret flög i backen, likaså kaffekannan, det var fullständigt kaos i lilla mässen och byssan. Underhållsarbetet var nedprioriterat idag. Utkiken fick inte stå framme på backen som man brukar utan fick stå på halvdäck vid livbojsvakten. När vi i arbetsstyrkan blev uttråkade satte vi oss på rumpan och gled längs däck.

Efter vakt, klockan åtta, åt vi frukost innan vi förberedde oss för sängen. Frukosten var inte lika kaos som fikat hade varit tidigare. Det var inte lika mycket mat framme på borden, exempelvis fick man be om ett glas vatten om man ville ha det. De hade lärt sig från tidigare att inte glas och annat kunde stå på borden i onödan.

Klockan 16:00 var det dags för den andra vakten. Många hade vid det här laget tröttnat på vågorna och de skador det medfört. När man hade vakt var det däremot häftigt att se vågorna skölja över däck. Man kände sig mäktig samtidigt som man kände sig liten.

Hoppas att ni har det riktigt bra där hemma!

Louise Gottfridsson, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se