Öckerö gymnasium

Havets däggdjur

Den 27:e oktober. I morse kl. 09:30 lossade vi från La Linneá och började vår färd mot Barcelona. Vi visste redan när vi lossade att vi var tvungna att använda oss av motor stor del av vägen då det var motvind största sträckan. Mitt vaktskift startade 12:00 och slutade 16:00, den kändaste vakten även kallad hundvakten. I hundvakten sover man hela dagen och hela natten då när man väl går upp på dagen (vilket är kl. 11:00) så har vi lunch direkt och sedan har vi vakt i fyra timmar. Efter vakten så brukar alla vara vakna i ca: 2-3h och sedan är man för trött så alla går och lägger sig. Sedan går man upp 00:00 då man har vakt igen.

Under 12:00-16:00 vakten så satt jag framme i hajnätet, det är det nät som sitter under peken. Där höll jag på att sätta fast block till de tre olika klyvarseglen. När jag höll på hörde jag Agnes skrika “val!” och jag vände mig mot babord sidan och där såg jag, 2st valar som sprutade upp vatten ur deras lufthål och någon sekund efter det så kom deras bakfenor upp när valarna dök ner och slog i hårt i vattnet så att det skvätte flera meter upp i luften. Det var den första gången jag har sett en val i verkligheten.

Senare samma dag på kvällen när vi skulle gå på nattvakten som det en stor flock delfiner som simmade längst med Gunilla och dök upp och ner från vattnet. Det coolaste med det var att det var en mörk natt men just den natten var det mareld, vilket är alger som lyser när vattnet rör sig vilket gjorde att delfinerna blev som ljusstrålar som simmade längst med Gunilla hela natten. Och något som gjorde det ännu coolare var att samma natt såg vi flera dussin stjärnfall.

Oliver, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se