Öckerö gymnasium

Hela marken skakar

Klockan var ungefär 04.20 när jag reste mig ur sängen. Babord hade fartygsvakt och det var dags
för mig att sitta av mina två timmar. När jag skulle börja dra på mig de mängder med lager av
kläder som vädret på däck krävde, reflekterade jag över att det krängde något extremt.

Konstigt tänkte jag, vi ligger ju i hamn. Ganska snart insåg jag att jag drabbats av den konstiga åkomma som vi ombord kallar landsjuka.S jösjuka är ett välkänt fenomen, även för de som inte seglar själva, men de som någon gång varit
till sjöss vet hur det känns att vara landsjuk när man kommer i land. Allt snurrar och gungar som om man vore till sjöss, trots att man står helt stilla på land.

Många av oss kände av det under vårt tidigare besök i Den Haag i Holland några dagar tidigare. Där blev jag vid ett tillfälle så illamående att jag blev tvungen att gå ut ur butiken jag var i, eftersom jag trodde att jag skulle spy. Landsjukan kan alltså i vissa fall vara värre än själva sjösjukan, men den påminner oss också om
det faktum att vi har vant oss vid att vara till sjöss. När vi väl ger oss ut på nästa sjöben inser man att sjögången är vår vän.

Såklart är det jättejobbigt att vara sjösjuk (och att inte kunna göra vissa
vardagssaker för att allt bara flyger fram och tillbaka) men det finns också något speciellt med att bli vaggad till sömns varje natt. Att komma upp till Lilla Mässen när man ska äta och se hela vakten gunga fram och tillbaka i takt. Uppställningar när vi har mycket slagsida och hela vakten står framåtlutade med något böjda knän. T.o.m en sådan vardaglig sak som att duscha blir faktiskt lite roligare när det gungar och man ser vattnet rinna fram och tillbaka på durken.


/Estelle (Babord)

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se