Öckerö gymnasium

Heldag i Cherbourg

Dagen började efter en lång natt med trötta miner från hela min hytt, de flesta hade inte sovit mer än 4-5 timmar då vi hade nattvakt och prioriterade andra
saker än sömn. Tanken från början var att vi skulle på bussutflykt och kolla på stränderna där de allierade landsteg under d-dagen. Men ingen buss kom så det blev inget med det.

Vi var fortfarande tvugna att vara i land mellan10:00 och 15:00. Detta var min vakts första frivakt i cherbourg och vi hade inte någon riktig plan på vad vi skulle göra. Men hade några vaga tankar om att vi ville äta något gott och ta en kaffe på ett café.

Staden var mysig och när vi vandrade på stadens gator slog mig tanken att nazister från tyskland vandrat på exakt samma gator, för 80 år sedan. Det var en obehaglig men häftig refelktion. Tillslut hittade vi ett mysigt café som låg bredvid stadsteatern, vi satte oss på uteserveringen i solen och njöt av franska specialiteer, kaffe, bakelser och tobak. En av de bästa stunderna på hela resan, att sätta sig i solen och njuta i lugn och ro utan några bekymmer för stunden.

Efter vistelsen på caféet gick vi vidare genom staden och besökte den lite äldre delen, oerhört vackert. Jag och mina kompisar funderade på vad vi skulle göra här näst, vi delade upp oss efter det då 4 av oss ville fortsätta att gå i stan medans jag och min kompis var mer sugna på att hitta något att äta. Så jag och min kompis hittade en resturang där vi bestämde oss för att äta, gott med resturangmat.

Timmen började bli sen och solen var påväg ned. Jag och 6 andra kompisar
bestämde oss för att gå upp till en borg där det också fanns ett museum som våran DOS tippsat om. Det tog ca. 25 minuter att gå upp genom värmen och solens sista strålar, men det var helt klart värt det. Att få se solen gå ned med en rasandehastighet och en gyllende gulorange färg var helt magiskt, också från den högsta platsen i hela Cherbourg. Tyvärr var museumet stängt men promenaden upp var fortfarande värd att gå.


Dagen avslutades på ett mysigt sätt då vi låg och kollade på film i stora mässen,
dock var inte filmen lika mysig. Vi hade nämnligen blivit lite inspirerade av Cherbourg och dess andra världskriget historia så vi bestämde oss för att kolla på Fury, en amerikansk film som handlar om andra världskriget, en bra film som avslutar en bra dag.

Malte

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se