Öckerö gymnasium

Höjdrädsla och ömma händer

Dagen började som den alltid gör i hamn med uppställning kl.8.00 då vi hissar den svenska och artighetsflaggan. Vi sa även hejdå till vår kock och kapten som mönstrade av i Las Palmas.

På frukosten fick vi komma in i stora mässen där tant Anne-Li hade fått upp lite julpynt och en liten julgran. Jag fick direkt lite mer julkänsla. Anne-Li presenterade även en liten lek som går ut på att ett befäl gömmer ett litet grönt gosedjur och när man hittar den får man en godispåse. På eftermiddagen såg man vakt efter vakt som letade över hela båten. Efter det gick 8-12 vakten på och vårt schema började rulla som vanligt. För mig och jag tror de flesta andra tar det lite tid att komma in i 4-8 rytmen så jag gick och la mig och sov, åt lite lunch och sen sov igen tills det var dags för vakt för midskepps kl.16.00. Det man dock börjar vänja sig vid är tampar, vart de sitter och vad de gör, men också att alltid jobba snabbt men framförallt tillsammans. Vi har också lärt känna våra befäl lite bättre och stämningen är på topp än så länge.

När man då sovit fem - sex timmar på dagen innan våran kvällsvakt skulle man kunna tro att man inte ska kunna sova direkt efter vakten kl.20.00 men det kan jag tala om för er att det är inte något som helst problem. Det går alltid att sova ombord.

Senare på våran nattvakt fick vi öva på att bärga och sätta segel vilket innebär att ta ner ett segel och hissa ner rået eller att hissa upp rået och sätta seglet. Detta innebär också att dra i en jädra massa tampar (rep) och nu är våra händer väldigt ömma, i alla fall mina. De säger att vi kommer dra så mycket att vi till slut inte kommer känna någonting, och det hoppas jag verkligen för annars är det väldigt synd om mina händer. Händerna var varma och man gick titt som tätt för att spola kallt vatten på de.

Jag och alla andra har även blivit bättre på att klättra. Nu skakar man nästan ingenting när man ska upp i riggen och jag var för första gången uppe i röjen som är det översta rået på masten. Även Ella som är extremt höjdrädd kom också upp till röjen och vi var alla väldigt stolta över henne.

Vi hopppas att allt är bra där hemma, kram!

Sanne, Midskepp

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se