Öckerö gymnasium

Inför avgången

Det är lördag den tolfte februari, vår sista dag i Lissabon. Efter en par ändringar i schemat, dessa på grund av motorkrångel, gör vi oss redo för avgång.

Min vakt har varit ledig idag, men vi har hållit till i Stora Mässen under större delen av dagen. Igår var många av eleverna inne i Lissabon för att bunkra upp med godis, toalettartiklar och lipta. Mig själv inkluderad.

Man ska dock inte tolka vår slapphet som en representation av staden Lissabon. Det är en vacker plats, mer färgglad än någon annan stad jag har sett. Allt är billigare här, och man kan hitta vacker konst överallt. De tre signaturlukterna - avlopp, urin och hasch - kan ses som en nackdel, men staden i övrigt är helt underbar.

Folk verkar generellt vara nervösa över den kommande seglingen. Det är väldigt få av oss som har någon koll på hur man seglar, och som grupp verkar det som att vi börjar inse fakta. Det talas om tampar och var de är fästa, hur det är att klättra på natten, hur mycket rum det kommer att finnas för misstag, hur schemat ser ut, osv.

På tal om schemat, så ser det helt annorlunda ut nu när vi ska segla. Om jag har förstått rätt så är jag ”sjappis” imorgon, något som jag verkligen inte ser fram emot. Det verkar nämligen som att sjappisens främsta uppgift är att styra över resten av arbetsstyrkan, vilket problematiseras av min totala brist på erfarenhet. Jag får bara hoppas att jag är narcissistisk nog för att tro på någon sorts överlägsenhet, även om den blivit tilldelad mig av ren slump.

Jag har nu, i mitten av mitt skrivande, informerats om att jag inte alls ska bestämma över andra, då det bara är under städningen som det är sjappisens uppgift. Och städningen sköts imorgon av 8-till-12-vakten, babord. Istället ska jag arbeta med underhållet av Gunilla. Det verkar spännande.

När det kommer till kontakten med min familj så kan min insats tänkas lämna något att önska. Jag har ringt några gånger, och skickat lite bilder, men jag har varit ganska distraherad. Därför vill jag önska min far, som fyller år om två dagar, en riktigt bra födelsedag. 

Edvin Heliosson, midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se