Öckerö gymnasium

Internationella KVINNODAGEN

En av 365 dagar att hylla alla kvinnor.

Onsdagen den åttonde mars börjande med en promenad ut ifrån gaten och fram till uppfarten utanför säkerhetskontrollen vi behövt passera varje dag ut och in ifrån hamnen till Montego Bay. Vi tog oss med en kort bussresa upp emot bergen och in i regnskogen fram till Rastafaribyn där vi skulle få uppleva hur det var att leva och bo i ett annorlunda jamaicanska samhälle.

När vi kom fram till byn efter en 20 minuters busstur som enligt busschafförer förstå skulle ta 1 timma, välkomnades vi av ”Queen Bee” vilket var en av de som bodde och tog hand om byn och jobbade med att tillverka tvål av olika växter och oljor. Hon tog oss vidare in i skogen och visade oss olika träd och buskar som växte där som de brukade använda i deras mat eller tillverka redskap av. Exempel på detta är lagerbladsträd, avokadoträd och moniträd.

Besöket fortsatte in i samhället där ”First man” berättade om Rastafaris historia och hur deras tro och levnadssätt fungerade. Vi fick både lukta på deras ”örter”, smaka på kokosvatten och efter en genomgång av deras kost även smaka på olika frukter. Efter allt så avslutades vistelsen först i deras ”kapell” med att de spelade musik och sedan i deras ”turistshop” där många köpte av de tvålar som ”Queen Bee” tillverkat.

Efter Rastafaribyn var det dags att fortsätta mot en Green Grotto Caves där vi i två grupper med varsin guide, hjälm och en ficklampa skulle genomsöka gångarna in under marken som en gång i tiden varit korallrev under havsytan. Guiden berättade om fladdermössen som gav oss sällskap och sjöng och dansade fram genom gångarna. Vi fick bland annat höra om hur Christoffer Columbus använt sig av gångarna en gång i historien och att pirater egentligen använt sig av en ögonlapp för att kunna byta över till det ögat som skyddats från solljuset och vara redo för att använda sig av sitt mörkerseende direkt.

Efter en rolig och underhållande tur genom grottorna var vi redo för att åka hem igen med bussen som knappt hade kraft nog att ta sig upp för de halvbranta backarna som fanns mellan Montego Bay och Rio Ocho.

När vi kom tillbaka till Montego Bay gick majoriteten från midskeppsvakten och styrbordsvakten av vid ”Hip Strip” för att intervjua och äta middag samtidigt som solen började gå ner över horisonten. Babordsvakten stannade kvar på bussen och åkte tillbaka hem till Gunnis för att gå på vakt, städa och äta middag.

Emma

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se