Öckerö gymnasium

Islands dimma över bergen

Idag har vi varit på en roadtrip bland berg, hav och varma källor.

Klockan tio på morgonen stod vi alla redo på däck, inräknade och med regnjackorna i högsta hugg. Vår klasskamrat Ninas gammelmoster var vår guide för dagen vilket var kul eftersom att hon som islänning kunde berätta mycket om allt vi såg under vår färd.

Vårt första stopp var en utkicksplats vid havet där det fanns svarta stränder på var sin sida om klippan som vi stod på. Det var tyvärr tjock dimma som skymde utsikten för havet och bergen runtomkring, men den gav ändå en mystisk känsla och var vackert på sitt sätt. Därefter åkte vidare till heta källor som låg vid slutningen av ett riktigt ståtligt grönt berg som reste sig upp mot dimman. Lukten som de heta källorna gav ifrån sig var något som liknade ruttna ägg, men trots doften fick man respekt för dem då det kokande rykande vattnet hade en temperatur på 100 grader. Alltså, råkar man slinka ner med foten bränns det rejält. Vi gick sedan upp för berget och upp mot dimman. Förbi bäcken som slingrade sig ner längs svarta stenar vid sidan om klargrönt gräs och små blommor av olika sorter. När vi hade gått längst upp kollade vi ut och såg ingenting. Dimman var för tjock och det började bli fuktigt och blött. Mina jeans var blöta och skorna leriga, precis som alla andras och vi gick ner så snabbt vi kunde utan att trilla. Efter en snabb lunch bar det av mot ”The Blue Lagoon” där vi fick en snabb tour av deras spa och vi fick se själva lagunen. Färgen var som man tänkt sig helt fantastiskt isblå.

Vi fyllde våran roadtrip med ytterligare stopp där vi såg fantastiska klippor vid havet, fyrar och t.o.m kontinentalkrocken mellan Europa och Nordamerika. Men det bästa med att åka roadtrip genom Island är inte att får göra alla dessa stop där man får se magiska platser, utan nästan att se all den natur som man åker förbi mellan stoppen. Svarta lava fält som täcks av klargrön mossa och i bakgrunden höjer sig de ståtliga bergen som man inte kan få nog av. Vi fick verkligen se allt och lite till.

På kvällen gick jag och några kompisar in mot Reykjaviks centrum där vi hittade en jätte mysig restaurang och jag beställde en supergod torsk. Det var riktigt trevligt och vi avslutade kvällen med krämig glass och fylliga crêpes på en av stadens sidogator. God mat, gott sällskap och gött väder. Kan man ha det trevligare?

Sofia Risberg

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se