Öckerö gymnasium

I väntan på stormen

Det är andra dagen till sjöss och vi har under natten korsat engelska kanalen, vi ligger just nu till ankars längs Englands kust i skydd mot en kommande storm. Det ska under dagen börja blåsa mer och mer och senare på kvällen förväntas vindarna att vara upp till 50 knop.

Två personer från styrbords vakten väcker mig inför lunchen, klockan är 11:00 och jag ska efter lunchen gå på min vakt som börjar klockan 12 och slutar klockan 16. Till lunch är detcitronkyckling och ris vilket absolut inte är äckligt men kanske inte det godaste jag vet. Idag är jag rondman vilket innebär att jag är den som varje timme går en runda i båten och ser till att allt är som det ska, efter det ingår jag i den vanliga arbetsstyrkan. Det är inte min favorit syssla vanligtvis men just idag känner jag mig ganska trött så det passar bra.

Att ligga för ankar förändrar arbetet under ombord, det är inget fokus på segling och personer som rorgängare, utkik och livbojsvakt är poster som nu inte fyller någon funktion. Därför är de med iarbetsyrkan som gör underhållsarbete. underhållsarbete inte görs i mörker och vi inte seglar har vi ingen vakt på natten när vi ligger till ankara utan det är endast fyra personer i varje vakt som ska upp och vara ankarvakter.

Vakten börjar med att jag går en rond, jag är väldigt noggrann då smörjandet av vajrar som pågår på deck inte lockar mig så mycket. Jag hoppas att smörjandet är över samtidigt som jag funderar på hur lång tid det kan ta att smörja en vajer. Klar med min rond går jag ut på deck och får order om att smörja vajern till kranen vi har ombord. jag tar på mig handskar och gör mig färdig att sätta
händerna i arbete. Tankegången har nu förändrats från att fundera över hur lång tid det tar till att fundera över om vajern verkligen behöver smörjas.

Tre ronder och en ny-smord vajer senare är vakten över och lektionerna börjar om 15 minuter. Vi har en hamnutvärdering samt en engelska uppgift som jag påbörjar men som sedan bortprioriteras av sömn eftersom jag är en av de fyra personerna som ska sitta ankarvakt. Mellan 03:00 och 04:00 sitter jag ankarvakt, stormen har kommit men som tur är sitter jag och andra styrman Lukas i
navigations-hytten och bevakar fartyget istället för på de två plaststolarna som står ensamma på huvuddäck i regn och blåst.

Erik Axelsson Larsholt, Babord.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se