Öckerö gymnasium

Julmat och debatt utan sweet chili

Klockan 03:30 purrades jag tillsammans med resten av styrbord för vakt. Morgonvakten 4-8 är ofta seg att kliva upp till, men då jag kom på att jag var backis kändes det lite bättre; jag skulle slippa att ta på mig lager på lager av kläder. Det är snabba ryck som gäller för att hinna klart med nattfikat i tid, redan klockan fem snubblar den kisande arbetsvakten in i lilla mässen – redo att käka det mesta inom synhåll. Cornflakeskakor stod på menyn, vilket är perfekt nu när de flesta basingredienserna sinar. Kakorna består nämligen av socker, smör, kondenserad mjölk, sirap, kakao och cornflakes i en salig, sliskig röra.

När jag säger basingredienser är det också det jag menar; vetemjöl, havregryn, mjölk, ägg, nypon- blåbär- och hallonsoppa samt sweet chili-sås. Tills nu dagligen använda varor som vi inte har något annat val än att klara oss utan. Det mesta går att lösa; pulvermjölk och rågbröd är numera en betydande del av vår kost. Dessutom serveras det risgrynsgröt istället för havregrynsgröt, vilket både känns lyxigt och är mumsigt.

Idag bjöd atlanten oss äntligen på sol, så jag och några till sträckte ut oss på backen i bikini för att försöka fånga ett antal strålar. Jag önskar att jag kunde säga ”ingen fara, vi använder solkräm!” men stjärnan vi kretsar runt har lämnat rodnader i varierande grad på våra kroppar; allt från ilsket tomatröd till rougerosa går nu att syna på ryggar, rumpor, magar och ben. Men vi är inte bittra!

Idag såg vi också, som så många andra dagar, delfiner. Hur många bloggar ligger inte ute som innehåller frasen ”idag såg vi delfiner”? Säkerligen många, och nu staplas även min blogg på högen. Men det var faktiskt fint. Jag har inte sett så många samtidigt någon gång, de kändes som tio stycken, och de simmade och hoppade och lekte intill förens skrov. Det är konstigt, jag har ingen aning om hur de mår, men varje gång jag ser en känns det som om de alla är glada, nyfikna och busiga.

Precis när vi klev av eftermiddagsvakten startade ett minievent. Två stycken babordare ingick i en intensiv debatt, varav den ena förespråkade liberalism i blå tröja och den andra kommunism i röd. Publiken var livlig och hejade på när de ”roastade” varandra. Det fanns även en anonym panel besående av babords arbetsstyrka som var iklädda hemmagjorda målade ansiktismasker så att de såg ut som allt från fjärilar till katter. Trots att debattörerna inte var fientliga efteråt fanns ett stygn av spändhet mellan dem, vilket genast löstes med att de två tillsammans fick städa befälsinredningen.

Lagom till sänggång fick nästa gäng ett infall. Det togs hål på hål i öronen på alla som bad om det, så nu glimmar det till lite extra på fyra personer när de står i solen. Några blev sneda, andra fick dubbla, och något blev perfekt. Vi har alltså en nästintill legitimerad öronhålstagare på Gunilla, som genomförde det hela med synål, palsternacka, desinfektionsmedel och tändare. Själv avslutade jag dagen med en sista portion risgrynsgröt och en omgång kort med några midskeppare. Till alla där hemma: Även om solen inte är lika stark där, använd solkräm. Risgrynsgröt på sommaren är godare än man tror. Är ni sugna på något chokladigt, slisksött och har inte vetemjöl hemma, testa cornflakeskakorJ Ha det gött, haaaaaj!

Grattis på födelsedagen pappi<3

Christina Boström, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se