Öckerö gymnasium

Klar, färdiga, segla!

Nu har halva tiden av resan flugit förbi oss. Idag ska vi bunkra för att segla till Madeira som är en ö i Portugal. Det finns mycket att förbereda inför resan t.ex. att sjösäkra, ta bort landgången och se till att alla tampar sitter på rätt ställe.

Idag förbereder vi oss för att segla till Maderia. Babord har den första vakten. Vi roterar vakttid när vi lämnar kanarieöarna. Tidigare har jag och mig vaktgrupp haft 12-4 som vakttid. Men nu har vi babord 8-12 vakten. Vi väntade på att bunken skulle komma. Bunkra innebär att vi fyller båten med bränsle. Babord och sjöfartare var närvarande när punken kom. Gunilla åkte från kajen klockan 11 eftersom det var inga vindar åkte vi med motor. Många började känna sig sjösjuka direkt efter att vi hade lämnat hamnen. Även om många av våra kamrater var sjösjuka, kunde jag se att de försökte hjälpa varandra.

Folk samarbetade på ett sådant sätt de inte skulle ha gjord vanligtvis. Vilket är mycket viktigt när vi är på en båt. Vi har endast varandra att lita på och det är viktigt att vi hjälper varandra. Samarbete är viktigt om vi vill klara oss. När vi hade gott av vår vakt och hade frivakt var vi uppe på däck och kunde se många kamrater sjösjuka. Vi hade kommit på djupare vatten. Det fanns vidare vilket betydde att de kunde sätta seglen men de var för sjuka för att arbeta. men vi som hade frivakt fyllde inför dem och hjälpte med att sätta seglen. Vi var alltid förberedda att hjälpa dem ifall de inte mådde bra. Eftersom vi skulle ha vakt från klocka 8 på natten till 12 gick jag och la mig direkt efter att vi hade satt seglen.

Jag vaknar av att min rumskompis öppnar dörren och säger att det är middag och att det är dags att äta. Jag känner mig lite illamående och doften av mat gjorde det inte bättre, istället för att äta bestämde jag mig för att sova igen. Nu är klockan åtta och det är dags att ha vakt. Jag klär på mig mina arbetskläder och selen och flytvästen. När jag öppnar ytterdörren är det mycket svår att se något för att det är kolsvart ute. Det enda man ser är månen och den stjärnklara himlen. Vakten var mycket lugn, vi satte två stag segen som är de segel som ser triangulära ut. vi brassade lite och efter fikat lirade Hans en av våra vaktledare och kapten på båten med sin fjol till gitarren som en Kamrat i vår grupp spelade.

Molly Brandt 2020-11-20

Öckerö seglande gymnasium

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se