Öckerö gymnasium

Komet eller flygplan?

Det är tisdag morgon och styrbord blir purrade klockan sju precis som alla dagar. Efter en god frukost var det dags för vakt. Nu på atlanten har vi väldigt mycket tid över och vi ägnar den tiden åt allt underhållsarbete som i vanliga fall inte hinns med. På schemat stod lackning av träräcket på halvdäck. Det börjas med uppvärmning och slipning av den gamla lacken. Efter det ska det oljas för att sedan lackas om på nytt. Efter några regndroppar från olika squalls har även den nya lacken på lårarna på akterdäck fått fula märken, så detta måste slipas ner.

De flesta dagar på havet är samma och man kan tycka att det går i upprepning varje dag. Men inte denna dag. På schemat stod det tävlingar. Befälen har planerat ”Mid Atlantic games”. Det består av tre olika grenar, sele-tävling, uppkvajlings-tävling och till sist kastlina-tävling. De olika vakterna hade klätt ut sig och vi i Styrbord levde upp till vårt namn ”starboard” och hade därmed målat stjärnor på ryggarna. Tävlingskänslan var på topp.

Första tävlingen gick ut på att alla i vakten ska ta på sig sina selar så fort som möjligt. Man skulle även få på sig rätt selar och sätta på de rätt för att inte få någon tilläggstid. Efter stressamma försök på att få på alla selar på så kort tid som möjligt fick vi resultatet. Babord som klarade ett genomsnitt på 39 sekunder, Styrbord på 34 sekunder och Midskepps som klarade det på hela 24 sekunder. Men tävlingen var inte över där. Till andra tävlingen hade två av befälen rört till det rejält och lagt loss alla tampar på stordäck. Vår uppgift var att sätta allt på rätt plats och kvajla upp allt fint på så kort tid som möjligt. Det vanligaste tillägget som alla fick var av etiska stjäl, det vill säga att vi kvajla upp snabbt men inte helt perfekt. Efter spännande försök från alla tre vakter. Styrbord hamnade på en sista plats, Midskepps på en andra plats och Babord på en stabil första plats.

Inför sista tävlingen var spänningen på topp. Målet var att kasta en kastlina genom en livboj så många gånger på 2 minuter som möjligt. Kan låta enkelt men många hade problem med detta. Det var intensiva minuter och till slut hade vi resultat på hela tävlingen. På första plats landade midskepps, Babord på en andra plats och Styrbord som kom sist. Men som vi i Styrbord sa, vi är bäst på att vara sämst. Men inga ledsna miner för det, vi hade en väldigt rolig dag. Efter tävlingarna brassade vi bak klockan ytterligare en timme och hamnade numera fyra timmar efter Sverige.

Efter en välförtjänt dusch var det sedan dags för ännu en vakt. Eftersom Styrbord har

8–12 vakten var det vi som skulle städa båtens inredning. Det som tog ett tag i början har numera blivit en vana. Efter fikat kom Soraya på att vi skulle sjunga på sjömansvisor. En mycket trevlig stund på kvällen som många uppskattade. Mitt i sången ser vi något som lyser upp himlen, det är ett sken som ger efter sig ett spår av rök. Nästan som om ett flygplan åkt där. Det lyser och faller i cirka 30 sekunder och vi börjar diskutera vad det var. Kanske en komet?

Ella Lindaur-Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se