Öckerö gymnasium

Konsten att gunga i riggen

Efter två härliga frivaktsdagar i Gibraltar hade min vakt, styrbord, sin första riktiga arbetsdag i hamn. Något vi inte var så taggade på.

På morgonen var det inte många i styrbords vakt som var glada när de blev väckta, eller purra som man kallar det till sjöss. Alla hade sovit för lite och ville gå tillbaka till sängen så snart som möjligt, men skillnad från de andra två vakterna så skulle inte styrbord kunna sova igen förens på kvällen. När man har vakt i hamn har man det en hel dag, från 8 till 18 och sedan landgångsvakt någon gång från 18 till 8 på morgonen i minst två timmar

Redan när vi stod på uppställningen vid åtta på morgonen, så kände vi hur våra ben inte orkade mer då vi hade vandrat upp på Gibraltarklippan dagen innan. Vandring var inte mycket mer än en timma, men klippan är mer än 400 meter hög. Den tog verkligen på krafterna. Det kändes som en sån dag när man bara är trött och blir irriterad på det mesta.

När vi stod och väntade på att båsen skulle presentera våran arbetsuppgift för dagen, så hade vi inga höga förhoppningar. Vakten dagen innan hade nämligen skrubbat däck, så vi förväntade oss inget bättre.

Jag vet inte hur de som är höjdrädda kände sig, men jag blev glad när båsen presenterade våran uppgift. Vi skulle lägga nytt fett på alla vajrar, så att de håller längre. Det betydde att vi skulle klättra i riggen, samt använda en typ av gunga som man hissar upp i riggen så att man når alla vajrar. Detta gjorde mig lite glad iallafall då jag gillar att klättra i riggen.

Jag och Kajsa valde tillsammans att åka gungan. Vi turades om med att hissa varandra och jag måste säga att jag blev överraskad över hur roligt det var att åka i en långsam gunga och klättra i riggen trots att jag var så trött från vandringen.

Dagen som började så jobbigt att jag knappt orkat stå upp i fem minuter slutade med att jag hade arbetat i sju timmar utan att märka det. Dessutom kom det ett gäng trevliga killar från Gibraltar som körde runt på moppar och kom för att se den nya båten i hamnen.

Våran första arbetsdag var lyckad och jag lärde mig att arbeten inte alltid är tråkiga, även när man är trött.

Gustaf Wahlgren, styrbords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se