Öckerö gymnasium

Konsten att hitta den rätta middagen

Längtan efter den perfekta middagen har vi känt sedan vi anlände till Lissabon. Varje middag har ätits på en resturang men ingen har träffat helt rätt. Idag var sista dagen möjligheten för den perfekta middagen.

Jag vaknade 04:30 för att vara fartygsvakt de nästkommande 2 timmarna. Uppgifterna under morgonen var att vika tvätt och att gå ronder för att se att allt var som vanligt. Min post som fartygsvakt var klar en halvtimme innan frukosten så jag tillbringade den tiden i lilla mässen med backisarna och tog en dusch. Som vanligt bjöds det på havregrynsgröt och smörgåsar till frukost vilket jag personligen tycker om.

Efter frukosten stod padel på agendan så vi samlades på kajen och började gå till padelbanorna som låg under Lissabons kända kopia av Golden Gate Bridge. Padeln följdes upp av en trevlig fika på ett cafe i närheten av banorna med utsikt över havet.

Efter en stund i solen började vi gå mot båten där det serverades makaronipudding till lunch, vilket inte är det bästa jag vet men det fungerade alldeles utmärkt. Under lunchen planerade vi inför eftermiddagen och mitt enda önskemål var en rejäl hamburgare till middag. Vi kom fram till att vi inte skulle till stranden utan att vi skulle tillbringa resten av dagen i staden.

Promenaden till staden var jobbig på grund av de väldigt många trapporna men när vi väl kom fram till kaffet vi hade planerat att besöka var allt värt det. Jag beställde en islatte och två kulor glass med smak av vanilj och mandel. Islatten var inte jättegod, medan glassen var bland det godaste jag smakat. Dessutom var det väldigt varmt, mysigt och trevligt sällskap vilket förhöjde tillvaron lite extra. Efter en härlig stund på caféet började vi spankulera runt bland de trånga och färglada gränderna. Vi hittade en ynklig supermercado där vi lyckades köpa på oss ännu mer godsaker som vi avnjöt på en smal gata sittandes i en trappa bredvid tre fina små apelsinträd med omogna apelsiner.

Det var vid denna tid dags för middag vilket vid tidigare tillfällen har inneburit mycket letande efter den perfekta restaurangen, som sedan slutat i att vi valt mediokra restauranger på grund av dåligt humör. Denna gången var planen att bryta trenden genom att innan bestämma vart vi skulle äta. Tanken var att äta på saluhallen där massa fina restauranger fanns med mat för alla, men efter att vi kommit dit var det för högljutt och inte så mysigt som förväntat. Jag antog där och då att det skulle bli samma gamla visa som skulle leda till ännu ett ställe som varken var mysigt, serverade god mat eller hade några ordentliga hamburgare. Som tur var använde vi oss av det fantastiska fenomenet google och hittade en resturang som serverade billiga burgare inom 5 minuters gångavstånd. Det enda jag önskat mig under hela veckan i Lissabon.

Vi gick till restaurangen med blandat humör och blandade förhoppningar, men när vi väl var där visste jag att jag äntligen skulle få min efterlängtade burgare. Jag beställde en burgare, pommes, vitlöksmajonnäs och en Coca Cola. Min själ var äntligen fullbordad.

Det sista dagen erbjöd var ännu en tur till supermercadon för att bunkra upp med snacks till vårt första sjöben. Vi gick från affären mätta och belåtna med påsar fyllda med läckerheter till musik som bara spelas på varma sommarkvällar mot båten vi nu kallar hem.

Erik Axelsson Larsholt
Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se