Öckerö gymnasium

Konsten att lägga tryckförband

Efter ett nästintill underbart sjöben, om man bortser från att jag spydde tre gånger och att min vakt behövde ta hand om en gråvattenläcka som spridit sig 15 meter, så är det den andra dagen i hamn och midskeppsvakten står för underhållet av skutan för det närmsta dygnet.

Jag råkar vara en del av midskeppsvakten och har därför inte sluppit undan att lacka block, nagelbänkar och lårlock. Under sjöbenet till Azorerna har dagsprojektet varit att lacka alla, typ, sjuhundratusen block på Gunilla. De flesta sitter i riggen på de mest olämpliga ställena där man inte når utan att sätta halva livet på spel. Man har hört folk gorma från riggen att personen på rået ovan råkat hälla lack i nacken på de, och seglen har fått sig ett rejält smakprov på ”Tonk” (som lacket kallas). Idag var det dags för gigtågblocken att få lite kärlek, eftersom man inte kunnat nå dem från varken däck eller riggen under sjöbenet när seglen varit konstant satta.

Idag har vi bortsett från lackat block även haft sjukvårdsövning där en av kockarna, som även är utbildad sjukvårdare, påmint oss om bland annat LABCDE och hur man gör hjärt-och-lungräddning. Han lärde oss även om hur man tar hand om olika slags blödningar. På bilden ovan ser ni hur man ska lägga förband på en person som råkat skära sig i halsen.

Nu har jag tyvärr inte tid för att skriva mer om min dag eftersom jag måste förbereda mig för fartygsvakten. Första gången denna resan jag bara kommer behöva sitta i två timmar, och OM jag kommer njuta!

Ha det fint!
Hannah Jisland, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se