Öckerö gymnasium

Land i sikte!

Efter två veckor ute på havet har vi idag fått se land för första gången.

Glädjen av att se land gick inte att missa i de flesta av elevernas ansikten, inklusive mitt. Att sedan få sätta fötterna på fast land var som en lättnad att veta att marken faktiskt för en gång skull inte gungar.

Dagen bestod mestadels av vakter som vanligt, på nattvakten trimmade vi segel, övade på att splitsa och hade högläsning. Tänk dig en stjärnhimmel fylld av fullt synliga lysande stjärnor som omger dig medans du lyssnar på högläsning. Väldigt mysigt skulle jag säga, däremot förstår jag om ni inte kan föreställa er hur vacker stjärnhimmeln faktiskt är, tyvärr så går det inte heller att riktigt fånga på bild. Efter högläsningen i slutet av vakten (som gjorde de flesta av oss väldigt sömniga) gick vi och la oss direkt eftersom att klockan var 04:00, alltså 09:00 hos er hemma i Sverige. Konstigt nog märker man inte av att klockan är fyra på natten, man tappar uppfattningen för tid här på Gunilla.

På förmiddagen var det dags för oss att gå på vakt igen med mätta magar. De flesta åt ganska mycket eftersom att vi fick korv och pasta. På vakten stod jag endast och såg på när mina kamrater slet för att slipa block, hacka rost och slipa klyvarbommen eftersom att jag var post. Post innebär att man är tre stycken som roterar mellan att styra båten, vara livbojsvakt och utkik. Det enda jag ägnade mig åt var att njuta av solen som låg på hela vakten och tänka. Däremot kom vår andrestyrman på idéen att vi skulle ha en tävling om vem som ser land först, därför ägnade jag resten av vakten åt att söka med blicken längs horisonten efter land. Eftersom att jag alltid har otur förlorade jag även den tävlingen, men det övervägdes av att jag faktiskt fick se land, som vi inte sett på två veckor.

Efter vakten var det dags för oss att starta upp våra lektioner för dagen, tror inte att så många av oss var särskilt effektiva eftersom att ac:n fortfarande inte fungerar och man knappt kan vara nere i stora mässen för att det är så varmt. Därför var man tvungen att sitta på backen för att kunna producera någonting, men när solen fortfarande är uppe lägger man sig hellre och jobbar på att få en fin bränna istället för att plugga. Om någon behöver arbeta på sin bränna är det nog jag, efter att ha varit post en dag i min sport-bh (smart) har jag fått en ful röd, tjock bränna även om jag smörjt in mig.

Även om dagen följde den vanliga rytmen bröts den när brandlarmet gick under vår första lektion. Självklart skyndar sig alla upp på däck för att komma i säkerhet och för att få möjlig information om vad som hänt. Turligt nog var det falskt alarm och endast fel på utlösaren, därför kunde alla ombord lugnt återgå till det de precis höll på med, vilket betydde lektioner för oss.

Efter att mer än halva resan har gått börjar vi alla få in en vanlig dygnsrytm. Denna dagen har flutit på normalt, förutom om ni har missat det faktum att vi just nu är på väg till Barbados istället för Grenada, av anledningen att en av eleverna ombord behöver läkarvård.

Ungefär halv tio på kvällen anlände vi till Barbados och eleven kunde åka till sjukhuset för att undersökas. Just nu ligger Gunilla alltså i en kaj på Barbados konstigt nog, förhoppningsvis kan vi fortsätta vår segling mot Grenada redan imorgon eftermiddag.

Sanna Utbult, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se