Öckerö gymnasium

Lite lyx i vardagen

Det var månklart ute och när jag stod utkik så såg jag flera delfiner simma under fören. Det var verkligen jättehäftigt, vackert och lite otäckt på samma gång. Vattnet var kolsvart så man såg endast skuggorna av delfinerna och sedan hördes plasket och deras utblås när de hoppade i vågorna.

Min dag började kl. 00:00 med vakt. Jag är i styrbordsvakten och har 12–4 som vakttider under detta sjöben. Jag var post under vakten tillsammans med Maya och Nell. De som var i arbetsstyrkan fick börja med att beslå undermärsarna på bägge master.

Till nattfika hade backisarna bakat scones och gjort blåbärssoppa. Efter fikat så läste Sara, vår vaktledare, ur en bok till arbetsstyrkan. Som tur var jag rorgängare så jag fick också lyssna på högläsningen. Mot slutet av vakten hade jag svårt att hålla ögonen öppna, vilket jag tror hela vakten hade. Men det fixade Sara genom att hålla i ett snabbt yogapass på halvdäck för att få igång kroppen igen. Vid kl. 04 blev vi avlösta av babordsvakten och fick gå ner och lägga oss.

Ungefär 7 timmar senare blev vi purrade av Flora till lunch. Det blev pasta med svampsås. Vädret hade ändrats från grått och kallt till varmt och soligt, så många i vakten passade på att ha på sig shorts eller en t-shirt. På dagvakten idag var jag arbetsstyrka och vi har bytt ut sytåg i riggen. Så vi har splitsat, taglat och bänslat en massa nya sytåg till olika delar av riggen (det var en hel del begrepp på samma gång). Jag och några andra fick klättra upp och kolla över alla sytåg i stormasten för att se vilka som behövde bytas ut. De andra i vakten fortsatte på deras sytåg som de redan hade börjat på i förmastens märskorg. Sen fick Inez och Ida klättra upp med en repkvejl på ryggen för de skulle göra nya sytåg till förunder- och övermärsens nockpertar. Kort sagt, det var säkert jättejobbigt.

Till 3-fikat hade Malte gjort en slags piña colada milkshake till hela besättningen. Den var verkligen supergod, lite lyx i vardagen. Efter fikat bytte jag av utkiken så hon också skulle få fika. Sen avslutades vakten med att jag och Nell skulle avbeslå yttreklyvaren (ett försegel).

Nu har vi lektioner till kl. 20:10 med middag emellan. Det ska bli korvstroganoff med ris. När våra lektioner är slut ska vi alla i vakten försöka sova innan vi går på vakt igen kl. 00:00. Då vi beräknar att få en lots vid 06:30 imorgon bitti kommer vi antagligen komma fram till Lissabon innan lunch, vilket betyder vi, styrbordsvakten, kommer få mindre sömn än vanligt.

Det var allt för idag!

Soliga hälsningar,

Rebecca

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se