Öckerö gymnasium

Livet på Öckeröhamnen (i november)

”Imorgon har vi uppställning klockan 07:00”. De flesta blev väl inte jättetaggade när kaptenen Hans meddelade oss detta, men där stod vi, klockan sju, på däck, i mörkret, mitt i ovädret.

Inte nog med det skulle min vakt, midskepps, börja morgonen med att klättra i riggen. Jag och två andra klättrade upp med en vaktledare, och hängde där uppe ett tag, medan fingrarna kändes som de skulle trilla av på grund av kylan och den kalla vinden. Det bästa med att vara i riggen just idag, var att klättra ner och gå in och äta fika med vakten. Men! efter lunch var det dags igen. Då hade regnet ökat ännu mer och sikten nådde inte längre än Öckerö varvets grind. Då skulle varje elev beslå en sida av ett segel själv. Jag kan inte säga att jag var taggad och var på jättebra humör väl uppe på övermärsen. Det var blött och till slut fungerade inte fingrarna så de sista dubbla halvslagen var kanske inte mina bästa. När jag hade avbeslagit, fulbeslagit och beslagit seglet var jag äntligen klar. När jag kom in i elevinredningen för att byta om till torra kläder, frågade ungefär fem personer om jag redan hade hunnit duscha, men jag hade ju bara varit i riggen…

Idag fick vi reda på att vi kommer i väg på fredag. Äntligen ska vi kasta loss från Öckerö varvets kaj och åka mot varmare väder. Det är lite på Gunilla som behöver fixas i ordning och som inte är färdigrenoverat, men det ska en snickare fixa med på vägen ner mot Spanien. Jag är riktigt taggad på att uppleva ett långt sjöben då vår första resa mest bestod av korta en dagars sjöben. Vi vet inte riktigt än vilka hamnar vi stannar i, men oavsett vart vi hamnar kommer resan bli en upplevelse vi sent kommer glömma.

Ellen Håkanson SA2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se