Öckerö gymnasium

Måndag den 15e oktober

De åtta glasen har precis slagits och klockan är 00.00. En ny dag har precis tagit sin början. Midskepp står uppradade i ett led mittemot babords-vakten på det gungande däcket i väntan på att få gå på 00-04-vakten. Vinden blåser, men det är förvånansvärt varmt ute för att vara natt. Himlen är stjärnklar och havet lyser av mareld. Babord säger högt ”god vakt” och får ett dåsigt ”god frivakt” tillbaka. Det är nu den första sjövakten för oss, midskepp börjar.

Redan nu ligger folk på rad vid rännstenen och spyr av sjösjuka. Det är dags att inta sina poster, rondman, rorgängare, livbojsvakt, utkik, arbetsstyrkan och backisar.

Jag och Elin har fått i uppgift att vara backisar i byssan, det vill säga de som fixar fika för resten av vakten och städar köket. Snabbt sätts högtalaren på och fyller byssan med svängig musik. Redan efter några minuter ligger jag och Elin ner i lilla mässen och vet inte vart vi ska ta vägen. En ABBA-låt spelas på hög volym, men allt jag kan tänka på är sjösjukan och att snart äntligen få stå på land.

Om 2 timmar ska fika stå uppdukat i lilla mässen. Med ska menar jag att det måste stå uppdukat. Om det är något som jag lärt mig av de här 6 dagarna på Gunilla så är det att tider måste hållas, annars funkar ingenting. Efter 30 minuter av att försöka göra varm choklad i ett gungade byssan där kastruller och grytor åkte huller om buller så kände jag att det var dags för lite frisk luft.

Jag kommer ut på däck och letar mig fram till relingen. I vattnet nedan lyser mareld, vid mina fötter ligger en stor del av min vakt och spyr. Jag hinner inte njuta särskilt länge av den fina marelden förens det är min tur att bli en av dem nere vid rännstenen. Väl nere på däck hör jag Esther viska ”det här är kollektiv spya”. Jag hade inte ork att skratta då, men nu i efterhand låter kollektiv spya ganska kul.

På återseende,

Alma, Midskepps.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se