Öckerö gymnasium

Månljuset

Ljuset jag aldrig skådat förut lyste upp hela Gunilla som snurrade runt och försökte hitta kurs mot Portugals spets. Vi befann oss mitt i början av ett lågtryck, regnskurar och vindbyar vakade över oss när vi sakta tog oss fram mot PortiMão.

Vi förberedde oss för att lämna hamnen i Madeira genom att slänga soppor, ta bort skav skydden på trossarna, fixa det sista med seglarna och så in väntade vi lotsen. Vi lade loss och lämnade kajen bakom oss, så fort vi kom ut ur hamn så kände vi genast hur vinden blåste. Vi började sätta segel i hop om att få lite fart och kunna slippa den högljudda motorn. Lite senare märkte vi att ljudet från motorn fortfarande inte hade försvunnit det var eftersom att det var en storm bakom oss som vi försökte komma före.

Vi missade de värsta av stormen men vi märkte av stormen bakom oss. På nattvakten så såg vi en mån regnbåge, det var nästan ingen som hade sett en sådan innan. Resten av vakten var blöt och kall, det regnade av och till och blåste mycket. Vågorna kändes stora när man snubblade omkring på main däck och glider på akterdäck när vi sitter och inväntar nästa sak att göra. Det var en konstig känsla när vi behövde göra allt i mindre grupper ifall att något skulle hända och vi skulle behöva bärga segel eller något liknande på grund av ovädret.

Mot slutet av vakten var alla kalla och extremt sugna på att ta av sig alla blöta kläder och att gå och lägga sig. Vi stod alla och försökte värma varandra till uppställningen, sedan gick alla snabbt in och sov. Men det blev inte den nattens sömn vi alla hade hoppats på, det gungade mycket mer än vad det hade gjort innan och alla låg obekvämt och väntade på att somna men helt plötsligt skulle vi upp och ha vakt igen.

- My Wallin, Nab 2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se