Öckerö gymnasium

Mellan mjukis och jeans

Till havs står tiden nästan stilla. Man är uppe på dagen, uppe på natten och sover när tiden finns. Rutiner, som annars inte finns, föds och det är svårt att komma ihåg vilken dag som var vilken.

Något som hjälper mot denna ”glömska” är när man plötsligt närmar sig kaj, och då börjar dagarna räknas ner. Imorgon kommer vi komma fram till Cherbourg, och det är lite bittersött.

Kontrasterna mellan att vara iland och ombord är ganska stora. På Gunilla känner sig de flesta väldigt bekväma med att på sig i princip vad som helst, för man vet att ingen bryr sig. Alla ser ut som skit och det är okej. Men när man kommer iland, då är det andra bullar. Plötsligt luktar alla gott och ser fräscha ut. De finare kläderna som legat intryckta i något hörn av garderoben åker på, medan vaktkläderna slängs i tvättmaskinen, eftersom det äntligen finns tillfälle att tvätta dem, då man inte behöver ha på sig dem hela tiden. Och dagarna som annars alltid verkar de samma ute till havs, börjar plötsligt utmärka sig, och nu kommer man ihåg vad man gör under en dag och vilken dag man gjorde det på.

Så det är därför jag tycker att det är lite bittersött, för visst är det roligt att klä upp sig och ha koll på läget för en gångs skull. Men det är också ganska skönt att gå runt som sunket själv och ändå veta att alla andra är minst lika sunkiga och att de inte bryr sig om att en själv är det. Och visst är det något som är ganska härligt med att inte behöva veta vilken dag det är.

Rakel, Babord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se