Öckerö gymnasium

Muskotnötens hemstad

Grenada. Glass med smak av muskotnöt, lokalminibussar och skav mellan låren. Fett go musik, strandloppor och gallerier utan kunder. Leksakshus, hemlösa hundar och lyxbåtar. Grenada.

Ön vi befinner oss på är vacker att se på, perfekt för turister. Det finns fina gator och restauranger och ett underbart tropiskt klimat, men vad finns det mer? När vi gräver efter fakta till skoluppgifter genom att intervjua lokalbefolkningen får vi reda på en hel del. En del som vi redan visste om, men även mycket annat. Hur mycket vet ni där hemma om den karibiska ön Grenada? Jag kan passa på att berätta lite, nu när jag inte har något annat för mig.

Efter många promenader längst med stadens affärer och marknader har vi fått klart för oss att muskotnötter är Grenadas signum. Muskottvål, muskotglass, muskotkaffe, vart du än går kan du köpa produkter som innehåller muskotnöt. Det påminner mig om Sverige, béchamelsås och potatismos, men när jag kommer hem kanske det bara påminner om vistelsen här? Orkanen Ivan som inträffade år 2003 förstörde 83 % av alla muskotträd, men trots det är dem fortfarande en av världens största exporter av muskot. De odlar även kakao i mängder, och tillverkar choklad som är rankad som 8:e bästa i världen. Det är rätt coolt. Smeknamnet ”The Island of Spice” lever dem upp till, utan tvekan!

Kristendomen är enorm här. Nästan hela befolkningen är starkt troende, trots en del nytänkande ungdomar. I söndags var vi på en fullsatt gospelgudstjänst i en av kyrkorna, där vi välkomnades med kommentarer som ”God bless you!” och ”Halleluja!”. Det kändes som att hela stans befolkning var där, men det finns 52 kyrkor till som (om jag får gissa) antagligen var lika fulla.

Det finns som sagt mycket att se, göra och lära sig. Men många gånger vill jag bara stanna i min koj, skriva och lyssna på Hey There Delilah med Plain White T’s. Det behövs med tanke på att det annars alltid är full rulle. Mitt hår som känns dränkt i saltvattenspray av det salta vattnet på Grand Ans och färgstänken jag har på både armar och ben kommer påminna mig om allt vi gjort. Muskotglassen, minibussarna och skavet mellan låren. Leksakshusen, strandlopporna och den fett goa musiken. Men idag händer det inte mycket.

Solen skiner och vi har det bra här, 12 grader norr om ekvatorn.

Lisa, Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se