Öckerö gymnasium

Några guldkorn för stämningens skull

Idag lämnar vi Portsmouth och beger oss av mot Lissabon. Det blir det längsta sjöbenet denna resan, sju hela dagar och sedan kommer vi äntligen till värmen. Trots att stämningen inför ”den långa” seglingen inte är på topp så verkar den ha höjts efter ryktet om väldigt bra väder i Lissabon.

Innan avgång hade vi en uppställning för alla ombord. Frivakterna sov fram till dess och stackars babordsvakten kom upp stressade i vaktkläder. Ibland kan det gå fel när man ska upp på däck efter att ha sovit en stund och speciellt när man inte sovit bra på ett tag. De fick gå och lägga sig igen efter uppställningen till skillnad ifrån oss som fick fortsätta arbeta.

Vi skulle lägga till i industrihamnen där vi var första natten och lotsen var med oss fram till det. Efter att lotsen gått av kom en gubbe från kyrkan ombord för att bjuda på godis, mössor och representera kyrkan. Det var tur att han kom, det var inte många som hade bunkrat upp med godis inför sjöbenet så att han var som räddaren i nöden, Tack!

Mössorna passade också bra, eftersom det blåste bara mer och mer. Vid vaktförfångningen, när vi skulle gå på vår andra vakt och styrbord skulle gå av sitt pass så bad vakthavande befäl styrbordsvakten att ta på sig bra med kläder inför nattpasset. Förutom bra väder i Lissabon ryktas det även om dåligt väder de första dagarna på sjöbenet och det märktes redan vid vårt kvällspass. Vi tipsades om att ta sjösjukeplåster och tabletter vilket blev en förvarning till ett riktigt gungväder. Blåsigt och gungigt blev det men med en födelsedag imorgon och tanken på sötfika blev stämningen bra.

Vi tar en dag i taget på detta sjöbenet och vi skickar en massa kramar hem.

Hoppas ni har det bra,

Midskepparn

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se