Öckerö gymnasium

När livet kastar ett saftpaket på dig, gör isglass!

Klockan 07:55 på morgonen stod vi, babordsvakten, minus de som var sjukskrivna, redo för att lösa av styrbord. Solen hade nyss stigit från havet akterifrån och lyste upp T/S Gunilla som hade alla segel satta.

Så fort livbojsvakten slått åtta glas var det dags att sätta igång med arbetet. Jag fick i uppgift tillsammans med Nell och Filippa att ”nippa” alla råsegel som behövde nippas om. Det innebär att man ska överhala gårdingarna (dra en tamp lite extra) och sedan fästa den i jackstaget som sitter på rået med en liten garnbit. Detta gör man dels för att gårdingarna inte ska slita på seglen och för att de ska fyllas med vind bättre. Det var lite svårt att göra eftersom jag var själv i förmasten. Att hålla nere gårdingen samtidigt som man knyter fast den i jackstaget var inte så lätt. I den stunden önskade jag att jag hade haft fler armar.

Innan jag klättrade ner satte jag mig på bramsalningen (en plattform i riggen) för att vänta in Nell och Filippa. Medan jag tittade ut mot horisonten och sedan ner på Gunilla såg jag plötsligt en skugga i havet. Det var en val som var nästan lika lång som båten är bred. Den simmade från båtens styrbordssida, tvärs under förpiken och vidare ut på babords sida. Någon millisekund senare hör jag Filippa och Nell skrika: VAL!! VAL!!! så att de andra i vakten skulle hinna se den. Det var en magisk känsla att se valen i det klara vattnet. När vi hade klättrat ner berättade de andra att man kunde se land på babords sida. Det var Kuba som låg långt bort på horisonten och om man tittade noga kunde man se en fyr och en del av kusten.

Vi gick av vakten kl. 12 och sedan käkade vi lunch. Det blev tomatsoppa med pasta och nybakat bröd. Sedan gjorde vi i hytt 12 isglass av ett packet pulversaft som Malte hade slängt på oss från hytt 11. Tack Malte, glassen var supergod. En vardag här på Gunilla :)

Efter lunch var det dags för lektioner. Nu de sista dagarna har de flesta börjat bli klara med sina olika uppgifter. Många är dock stressade då det inte är mycket tid kvar på resan men jag tror det kommer lösa sig. Själv tycker jag det är superskönt att ha bockat av några uppgifter som vi haft med oss dessa månader. På en av lektionerna idag valde jag att arbeta med idrotten. Vi har en uppgift som handlar om ergonomi. Jag följde Lina i midskeppsvakten som var rondman på en av hennes ronder för att ta lite kort och ställa några frågor. När jag gick upp på däck råkade jag också lägga min hand på en ny-lackad reling… Ooops. Som tur var hade de några lager kvar att pensla på.

Till 3-fikat serverades vattenmelon. Strax därefter gick styrbord på vakt medan resten av oss fortsatte med våra lektioner. Vid kl. 5 var det dags för middag som var spaghetti med köttfärssås. Det var väldigt gott. (Bra jobbat backisar) Efter middagen sov/vilade många i babordsvakten för att få några extra timmars sömn innan nästa vakt kl 20. Jag valde att sitta uppe och plugga lite vilket jag kom att ångra senare på kvällen.

Under nattvakten fick vi bärga förröjeln och storstängestagsseglet. Jag och Filippa beslog storstäng och Maya och Nell klättrade upp och beslog förröjeln. Därefter brassade vi alla segel på förmasten. När det var dags att städa blev jag utsedd till städchef. Det innebär att man har lite extra koll på vad alla gör och ser till så att allting blir klart. Städningen blev klar i tid till fikat som Adishka och Flora hade förberett. Det hade bakat supergoda pizzabullar som är en klassiker här på Gunilla. Vakten avslutades med att vi låg på halvdäck och kollade på månen och sjöng låtar. Helt enkelt en väldigt bra dag! Hoppas ni där hemma har haft det lika bra som vi.

Rebecca Bracegirdle

SA1922

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se