Öckerö gymnasium

Nedräkning

Vi börjar närma oss hemma och det märks. Inte bara på att det blir ljusare på kvällarna och kyligare i luften utan också på att vi inte gör annat än att slutstäda på vakterna.

Skrymslen, vrår och lister, överallt ska det skrubbas, tvättas och torkas. Hur ofta tvättar ni väggarna där hemma? Väldigt sällan skulle jag tro, här torkar vi väggar med vatten och rengöringsmedel VARJE dag, dessutom slutstädar vi med små borstar överallt där det inte är endast plan yta, det vill säga i varje hörn, varje skärning mot taket och alla lister. Vi slutstädar taket lika noga, ett arbete som kanske inte lämpar sig för någon under en och sjuttio så Hilda får ta väggar istället.

Städning låter kanske tråkigt och vi kanske börjar bli lite arbetsskadade som faktiskt kan uppskatta att sitta och borsta på en vägg i fyra timmar, men det är lite härligt att få lov att sätta på sig ett par hörlurar, lyssna på någon rolig podd och bara borsta. Tiden går mycket snabbare då, och det är väldigt härligt att få bocka av saker som vi vet måste göras innan vi är framme. Mer och mer av sakerna som annars görs på stora städdagen är klara vilket gör att känslan av att nästan vara hemma kryper på mer och mer.

Det kanske är den känslan som gör att tankarna om Göteborg blir allt mer påtagliga. De senaste dagarna har min hemlängtan varit värre än vad den varit tidigare under resan. Nu känner jag verkligen att jag bara vill komma hem och jag vet att det är många som börjar känna likadant. Det är inte det att vi inte trivs med varandra, jag mår bra av sällskap och jag vet att jag efter två timmar hemma kommer känna mig oerhört ensam. Det är inte en känsla av att man vill bort från det som finns här utan snarare en känsla av att man vill hem till det som finns där. Familj, släkt, vänner och chansen att få välja själv när du ska vakna och vad du ska äta. Hemlängtan blandas dock också med separationsångest, det kommer vara lite smått deprimerande att inte vakna upp när som helst och veta att Hilda eller Lisa ligger i någon av kojerna en halv meter bort, eller att du kan ta två steg så du är ute i stora mässen där det ständigt är grupphäng.

När vi glidit in i Källöfjorden och sedan tagit oss hela vägen in i Öckerö hamn tror jag inte det dröjer många dygn innan det går att finna oss samlade igen, kanske inte på en båt men i någon trädgård eller på en bar någonstans. Då kanske det till och med syns på oss att vi varit med om ett äventyr, för tro det eller ej, städa kan vara ett riktigt äventyr, du vet aldrig vad du hittar på befälstoan.

Elina Egriell

Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se