Öckerö gymnasium

Nordsjön nästa

Under skrivtillfället sitter jag på backen och lysnar på "Here Comes The Sun" med The Beatels. Solen är på väg ner och skutan är på väg ut i Nordsjön. För femton timmarsedan befann vi oss i ett annat hav och jag förberedde för att lotsen som skulle leda oss in i Kielkanalen skulle komma.

Klockan elva blev jag och det andra tre killarna i min hytt väckta. Sju timmar tidigare hade vi gått av vår sista vakt på Östersjön. Det var jobbigt att gå upp men jag kände mig utvilad ändå. Innan jag gick på morgonvakten åt jag lunch i lilla mässen. Till lunch var det risotto med picklade rödbettor. Jag uppskattade det väldigt mycket men det tog tid innan jag fick min mat. Kockarna är väldigt mycket för att lägga upp maten fint.

Klockan tolv hade vi vaktavlösning på stordäck, och vår vakt började. På vaktavlösningen står pågående vakt på barbordsidan och avgående vakt på styrbordsidan. Vi ställer upp fem minuter innan avlösning. I detta fallet 11:55. Sedan berättar Torben våran kapten lite om vad som hänt på deras vakt och vad som väntar. Sedan slår livbojsvakten åtta glass i skeppsklockan för att symbolisera de åtta halvtimmar som gått under vakten.

Då befann vi oss i Kielkanalen. Kielkanalen är en kanal som förbinder Östersjön och Nordsjön. Den byggdes på 1890-talet för att fartyg och båtar skulle slippa åka runt Danmark när de skulle till från Nordsjön till Östersjön eller tvärtom. Detta passar perfekt för oss som har varit i Östersjön och ska vidare ut mot Engelska kanalen och Biscaya.

I Kielkanalen hade vi lots. En lots är en utbildad sjökapten som har extra koll på ett område. Dem används när fartyg ska åka in i hamnar eller åka igenom en farled, eller som när vi åkte igenom Kielkanalen.

Efter vaktavlösning styrketränade jag på backen. Det var ett nice tillfälle att träna på. Vi befann oss fortfarande i kanalen då. Vi åkte under broar och förbi åkrar. Folk stod och vinkade till oss från strandkanten.

Nu har vi precis åkt ut från slussarna. Med solnedgången framför oss är vi nu på väg ut mot nya horisonter.

Arvid Ekström, SAS1922

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se