Öckerö gymnasium

Nya vakttider och ovälkommnat oväder

Nu är vi ute på havet med Palma De Mallorca som destination. Alla vakterna har roterat vakttider, vilket betyder för oss i styrbord att vi har från och med igår då vi hade avresa ifrån Barcelona. Ända fram tills vi anländer i Malaga nästa sjöben kommer att ha klockan 4–8 vakten.

Så min dag började 3:30 i morse med att personen som purrade säger att det regnar och är blåsigt. Lagom peppad går jag upp tar på mig underställ, fleecejacka, seglarställ, sylvester och stövlar. Känner mig redo, går upp och ut i mörkret, vi har vaktavlösning och 12-4 vakten får gå ner och sova. När mörkerseendet började vänja sig och sömnens seghet hade försvunnit. Kom kylan och ännu mer regn, vi var i mitten av ett regnoväder. Vinden var för ostabil för att vi skulle kunna göra något, så bästa sysselsättningen var att sjunga visor där vi satt däck och frös. Jag svär på att efter ungefär fyrtiofem minuter efter vaktavlösningen, femton minuter innan fem fikat var det svårt att skilja T/S Gunilla i medelhavet med en POLARIS expedition.

När klockan var fem var det dock dags för fika. Blöta och frusna stapplade vi in till lilla mässen där vi möts av de ljuva orden ”varm blåbärssoppa” bättre kunde det inte bli.

Vakten fortsatte strax därefter, vi kämpade oss igenom den resterande tiden tills klockan blev åtta då ännu en vaktavlösning ägde rum.

De flesta gick och sov andra duschade, pluggade eller bara chillade.

Sedan klockan tolv på dagen väcktes jag och de andra ifrån styrbord som sov för lunch.

Lunchen bestod av en jättegod marockansk soppa och nybakat bröd.

Efter lunchen pluggade jag framtill min vakt som börjar lite senare samma dag.

Under vakten på dagen var jag post alltså utkik, livbojsvakt och rorgängare. Tiden gick rätt så trögt bland annat för att jag tycker post är rätt tråkigt för det händer oftast ingenting. Dock ett stort plus var att det var soligt ungefär halva vakten, vilket alltid förbättrar tillvaron här ombord. Vakten gick fort och vi seglade med vinden i aktern och med fyra av fem segel på de två förliga masterna.

Lite uppdateringar härifrån T/S Gunilla, tills nästa gång

/Anton Lundin, styrbords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se