Öckerö gymnasium

Överraskade, glada och upprymda

Bussen in mot Portos hjärta fräser förbi färgglada hus med mönster kaklade fasader. Här och där står tomma hus, med fönsterluckor som hänger på sniskan, igenspikade dörrar och färg som flagnar från plankorna.

Åt andra hållet sträcker sig en lång surfstrand, där Bella, Alicia och Moa samtidigt glider elegant fram på vågorna. Tillbaka till bussen som nu närmar sig centrum. Vi hoppar av bussen och möts av ett dussin gatusångare alla uppklädda med kostym, vit skjorta och lackskor. Var och en har antingen ett välpolerat blåsinstrument, en gitarr, trummor, eller basfiol. När de välklädda, studenterna som vi nu fått reda på att de är, väl sätter igång och börjar spela en spansk salsa trudelutt, kan vi inte få ner mungiporna. Överraskade, glada och upprymda går vi vidare in i stadens kuperade och smala gator. I ett av gatuhörnen ligger en liten ateljé där en svensk arkitekt ställer ut hus hon skapat i cement. Flytten till Porto en vecka innan corona startade, gjorde att det enda hon kunde ägna sina dagar åt var att observera kontrasterna mellan de olika husen, både de vackra och övergivna. Utställningen handlade just om det, all potential som finns mitt i Portos innerstad men står och förfaller.

Senare nere vid floden som rinner igenom Porto, sitter vi mätta och belåtna och smälter maten. Framför riggar tre äldre män upp ett piano, en mikrofon med en liten förstärkare och akustisk gitarr. Allt ståendes på en sliten röd mönstrad matta, som man tydligt ser rullats upp och ner flera gånger innan. De sätter igång och spelar “Oh, Pretty Woman” och helt plötsligt omvandlas kajen till ett dansgolv. Unga som gamla släpper loss, dansar och sjunger med till de tre männen på den röda mattan. När vi lämnar kajen säger Moa “Det där kändes som att vi var med i en film” och det gjorde det verkligen. Dagen beskrivs därför bäst med orden överraskande, glad och upprymd.

Elsa Gustafsson Sa2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se