Öckerö gymnasium

Övning ger färdighet

Den 17 januari år 2017 och livet på Gunilla flyter på som vanligt.

Dagarna ute på Atlanten är dem samma. Vi går på vakt, vi äter, båten underhålls, flygfiskarna befinner sig i vattnet, på vattnet, i luften och på däck. Anne-Li har lektioner med oss, vi pluggar, vi pluggar inte, segel far upp, segel far ner och vi sover. Som sagt, livet flyter på. Vi är mitt ute på Atlanten och halva resan är nu gjord!

Babords dag började, som den alltid gör, med vakt från klockan 00 till klockan 04. Men vi hade faktiskt ett extrauppdrag denna nattvakt – att brassa klockan! Så istället för att ha 4 timmars vakt hade vi äran att ha 5! Nu skiljer sig tiden på Gunilla och tiden hemma med 4 hela timmar.

Vi började vakten precis som vi alltid gör, med att bärga segel. När bärgningen var klar gjorde vi oss klara för att sätta seglen igen. Allt handlar om övning. Övning ger färdighet. Det är därför vi övar.

Öva, öva, öva.

Sen slog livbojsvakten 3 glas och det var dags för ett efterlängtat nattfika bestående av inget mindre än KLADDKAKA! Kladdkaka är sjukt gott. Utan kladdkaka är livet inte komplett. Trots att händerna värkte och vi alla mådde illa av för mycket kaka gick vi ännu en gång ut i natten och fortsatte vakten.

Efter ett snabbt städ av tvättstugan och byssan låg vi alla samlade på halvdäck och kollade på stjärnorna. Vi såg bland annat Södra Korset, Orion och stjärnan Sirius. Efter mycket stirrande på stjärnor uppe i skyn bestämde vi oss för att faktiskt försöka komma närmare dem genom att klättra i riggen! Där satt vi en bra stund vilket var mysigt.

När vakten var slut gick vi och la oss. Efter 5 timmars vakt är man rätt trött så jag tror nästan alla somnade direkt. Det gjorde i alla fall jag.

Purrade blev vi klockan 11 för att äta lunch. Eller frukost. Vi får kalla det vad vi vill. Från klockan 12 till klockan 16 hade vi vakt igen men jag har inget intressant att berätta om den. Pållar målades, block slipades, spritades och lackades och rost knackades. Precis som vanligt. Fast detta gjorde inte jag för jag var post. Alltså har jag tänkt väldigt mycket. När man är post är att tänka i stort sätt det enda man gör.

Tänka, tänka, tänka.

Efter vakten hade vi, som vi alltid har, lektioner. Vi såg faktiskt en båt också! En syn av liv! En syn av civilisation! Helt ensamma ute på detta stora hav är vi faktiskt inte. Bra va?

Nu har vi varit ute till sjöss i 1 vecka och det är drygt 1 vecka kvar tills vi kan stå på land igen. Jag längtar efter land. Längtar efter att stå på platt mark igen. Men 1 vecka ute till sjöss är inte så farligt heller, bara att fortsätta dagen.

Hoppas era dagar där hemma i regniga och kalla Sverige är minst lika bra som våra extremt soliga och varma dagar här på Atlanten. Fast det är nog svårt för er för vi har det riktigt gött.

Sakna oss inte allt för mycket!

Soliga hälsningar och varma kramar Alexandra

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se