Öckerö gymnasium

Pamir och paj i parken

Skoldagarna på Öckerö Seglande Gymnasieskola är inte riktigt som alla andras.

Idag har vi åkt tåg i Tyskland själva, gått runt i en av landets största städer lika själva och ätit vår skollunch bestående av bl.a. Gruyèreost i en park. En helt vanlig måndag.

Dagen började som vanligt med morgonuppställning kl 8, och en halvtimme senare var det samling på kajen för att den halva av klassen som inte hade åkt till Hamburg igår (undertecknad däribland) skulle gå mot tågstationen och ta 9:08-tåget till Hamburg Hautbahnhof. Efter en ganska händelsefattig men mysig tågresa gick vi av tågstationen och gick ut för att se vad denna stad kunde ha att erbjuda. Vi började med att gå runt i lite affärer men gick ganska snart till Hamburgs sjöfartsmuseum.

Detta museum är ett ställe jag verkligen kan rekommendera! Med nio våningar av tiotusentals modeller av alla olika sorters båtar från båtbyggandes begynnelse tills nu, i modellstorlek allt från några få centimeter till över en meter stora modeller – men alla med en ofattbar detaljrikedom. Varje gårding, stag och nagelbänk var verkligen utplacerad fantastiskt noggrant – jag och mina kompisar kom fram att personerna som hade gjort dessa modeller verkligen måste älska detta över allt annat, helt enkelt för att ingen annan skulle orka göra saker som en 5x5 meter stor modell över Hamburgs hamn med kossor, bilar och varje container utplacerad. Muséet hade även större saker att visa upp – allt från en stor simulator där man kunde pröva hur det skulle kännas att köra en massa olika sorters skepp (tyvärr var det dock en halv evighet lång kö av åttaåringar dit så jag fick inte chansen att pröva) till gamla flottuniformer till en stor utställning om den s.k. Sidenvägen till havs på tyska, engelska och kinesiska. Vi fick även se en fin film från ett gammalt tysk skolskepp vid namn Pamir som sjönk på Atlanten på 50-talet och vars livbåt vi var och lämnade en krans på i Jakobikyrkan i Lübeck för att hedra de sjömän och elever som dog dagen innan. Denna båt var en fyrmastad bark (som Gunilla fast med en extra råtacklad mast) och i en mycket större skala än vår gamla dam. Det var roligt att se hur motsvarigheten till vår verksamhet såg ut i Tyskland på femtiotalet, där eleverna var fler, masterna högre och tamparna väldigt mycket tyngre att hala (dra i).

Efter detta hade vi nog tänkt att utforska staden ytterligare, men just idag var det 27 grader varmt i storstaden Hamburg, och vi blev helt enkelt så lamslagna av värmen att allt vi orkade var att äta vår medhavda lunch från båten med en god ost till efterrätt i en park en bit därifrån. Nu var detta heller förvisso inte fy skam det heller, vi hade faktiskt en fantastiskt fin stund i skuggan av ekarna och höghusen snurrandes runt på en lekplatskarusell skrattandes med våra vänner och njutandes av stunden och av att äntligen vara på Gunillaresa igen.

Därpå drog vi oss faktiskt hem till Lübeck och efter ett par timmar av att gå runt i denna stad (som förövrigt är helt otroligt vacker och mycket värd ett besök) istället avslutade vi vår första hamnvistelse på denna vår andra resa. Tack för denna vecka, Tyskland – nu seglar vi genom Kielkanalen och över Nordsjön till Portsmouth och England!

Fabian Harling, styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se