Öckerö gymnasium

Riksdagsval och regn

Idag är det en stor dag, det är riksdagsval hemma i Sverige. Alla som är över 18 år på båten har redan brevröstat och ikväll kommer vi nog få veta resultatet under vår vakt, för babord går just nu 8-12 vakten. Men inte nog med det så är det också mina föräldrars 25 bröllopsdag, grattis!

Denna vaktdag började med samma gamla visa som vanligt, vi purrades vid klockan 7, jag var trött och jag gick upp på däck. Det enda som inte var vanligt var att Wågis glömde laga pannkakor till stekefrukosten, men jag fick de till lunch istället. Någon gång under natten hade motorn stängts av så denna gången seglade vi faktiskt med nästan alla segel satta förutom röjlarna, yttre klyvaren, storen och mesan.

Det var fortfarande lite mörkt när vi gick på vakt, men det blev snabbt ljusare när solen gick upp. Tyvärr var det väldigt molnigt så vi såg bara en rosa skymt av solen. Vi började vakten med att trimma segel för att få lite mera fart, men redan utan det seglade vi i genomsnitt 4,5 knop. Det var blött på däck, men så länge man jobbar håller man sig varm. När vi efter det blev arbetslösa så gick vår kära rondis in för att hämta lite knäckebröd för alla älskar knäckebröd också om man inte är sjösjuk.

Vårnya vaktledare Johannes dansk hade en kort lektion om lanternor på båtar och vad olika färgkombinationer betyder, det var väldigt intressant. Medan vi lugnt smaskade på våra mackor och lyssnade på Johannes lektion kom vår kapten Hans ut och meddelade att vi behövde bärga bramarna. Att bärga och sätta segel är något vi börjar bli bra på, vi vet vad vi ska göra och när vi ska göra den uppgiften. Vi fick snabbt upp båda seglen, men sedan var det dags att beslå. Jag gick upp till förbramen med en från vakten och vi började beslå lovartsidan, men eftersom det hade blåst upp började det också gunga och jag började må illa. Där uppe kollade jag ner mot havet och sedan mot horisonten och försökte intala mig själv att jag inte alls var sjösjuk, att jag mådde tiptop. Men jag kunde knappt hjälpa till att dra upp seglet på rået för jag mådde så illa, så jag klättrade ner så att någon annan fick hjälpa till att beslå läsidan.

En kort stund efter började det ösregna, det blev svårt att se av allt regn. Det kändes som att stå påklädd under en dusch med jävligt bra tryck, man blev dränkt på några sekunder. Våra seglarställ tål vatten, men inte SÅ mycket vatten. Vi försökte ställa oss i lä bakom navhytten eller byssahuset för att slippa bli blötare och ett tag stod vi till och med under backen, men där gungade det för mycket så vi gick tillbaka till popdäck. Efter vakten fick vi lov att torka våra kläder i torktumlaren, också om det inte var vår tvättdag.

Efter lunch somnade jag med huvudet mot babord, men under tiden jag sov halsade midskepps om hela riggen så jag vaknade av alldeles för mycket blod i huvudet. Det är det enda negativa med att sova tvärs, man vet aldrig om man vaknar åt fel håll.

Då det var söndag hade vi stormöte på däck, men ingen i babord var särskilt glada över att behöva ta på oss de blöta seglarställen för 10 min på däck. Men det hade i alla fall slutat regna som tur är, så vi hoppas att det förblir regnfritt fram tills vår vakt ikväll.

Marta Sadowski

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se