Öckerö gymnasium

Rockor i överflöd!

Tobacco Caye, en ö som får ordet ”Paradis” att låta futtigt och otillräckligt.

Vacker sandstrand, färgglada hus och hängmattor i drivor. Människorna här går runt som om de är helt och hållet avslappnade och aldrig känt ett uns av stress någon gång. Sakta men säkert började man följa samma fotspår och bara tog in all natur i form av kokosnötsträd och de stora rockorna som simmade ovanför revet. Inte är det konstigt att lugnet är uppenbart här.

Det är en liten ö, 200 meter lång och 50 meter bred. All transport är begränsad och därför vore det taskigt av oss att roffa åt oss av gästernas mat. Dagarna innan har vi därför ätit lunch och middag ombord på skeppet men idag blev vi bjudna på lunch av ägarna till Reef’s End. Det var god mat och med utsikten över vattnet och Gunilla smakade maten ännu bättre. Några satt och spelade spel som fanns att låna men det hade jag inte tid med. För mig väntade något annat.

En dag jag sett fram emot länge, ända sedan jag fick höra om snorklingen i Karibien och i Belize, var äntligen kommen. Det var dags för min vakt att se livet i korallrevet, och vilket liv det var! Fiskar som glödde som neon var förekommande och inte mindre än sex gånger såg vi rockor simmandes under våra simfötter. Guiderna dök djupt titt som tätt och jagade rockorna. Det hade jag nog inte vågat men visst dök jag några gånger.

Klockan 17.00 skulle vi vara tillbaka på båten, lämna paradiset och bege oss mot Mexiko senare på kvällen. Jag var tvungen att snabbt gå ner och byta om i min hytt och springa upp på däck för att sätta igång och jobba. Det salta håret fick jag helt enkelt vänta med att tvätta till efter att vi gått av vakt. Annars var vakten ganska rolig, roligare än vanligt. Mycket regn och mycket att göra. Fick både stuva ankarkätting och förhindra att vattnet inte kom upp vid ankarspelet. Har nog aldrig blivit så genomblöt här på Gunilla. Ett fullt seglarställ, stövlar och sydväst hjälper inte alltid men mig gör det inget.

Ur elände kommer skratt på T/S Gunilla, och tur är väl det!

Lisa Lundgren

Styrbord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se