Öckerö gymnasium

Sevillas historiska fotspår

I sommarvärmen bland palmer är det lätt att glömma bort verkligheten, vi befinner oss i ett paradis. Under en blå himmel och strålande sol vandrar vi runt från palats till palats, blomstrande trädgårdar och ståtliga kyrktorn. Sevillas gator är fyllda av glädje och rörelse.

Besättningen ombord på T/S Gunilla samlas på stordäck inför morgonens uppställning klockan åtta. Samtidigt som våran utbildningsledare Erling presenterar dagens utflykt till Sevilla, stiger solen upp bakom megayachten M/Y Yas. Megayachten ägs av en emeratisk kunglighet och politiker. Efter uppställningen var det dags att ge oss ut på dagens äventyr till Sevilla. Resan mot Sevilla är en två timmars bussresa i morgondimman bland öppna fält med plantager och bergstoppar.

Vi kliver ut ur bussen och bemöts vi av färgstarka byggnader, gröna parker och vattenfontäner. På vägen mot de kungliga palatset Alcázar, möter vi kvarlevor från stadens historia med spår från kristendomens framfart och antikens fascinerande struktur. Det blir uppenbart att den andalusiska staden har en lång historia bakom sig.

Framme vid palatset Alcázar möter vi upp två guider som leder oss in genom säkerhetskontroller och höga murar. Vi kommer in i ett färgstarkt palats med fontäner, trädgårdar och enorma salar. Guiden berättade om slottets uppbyggnad, historien bakom arkitekturen och om ett antal kungligheter som vistats i palatset.

Jag njöt i värmen bland palmer och apelsinträd och var väldigt tacksam över den miljö vi var omgivna av. Efter besöket på Alcázar hade vi några timmar på oss att upptäcka Sevilla. Vi strosade runt längst stadens gator kollade i butiker, kollade på ståtliga byggnader och köpte gelato i den stekande värmen. Under vårat upptäckande av Sevilla köpte vi fika på en supermarket, satte oss längs floden och hade picknick. Himlen var oskyldigt blå och solen sken starkt. I parken längst vattnet blev det en picknick och kortspel. Samtidigt som kanotister fridfullt paddlade förbi genom staden.

Timmarna vi fick utforska i Sevilla var väl spenderade och under solens sista strålar stiger vi på bussen som ska ta oss tillbaka till vårat hem igen. Solen daler ner i horisonten bortom öppna fält med plantager och bergstoppar. Ombord på T/S Gunilla fick våra trötta fötter och tunga ögonlock vila, medan natten omfamnade oss.

Allt gott ombord!

Ida Gabrielsson, Midskepps

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se