Öckerö gymnasium

Sillgömme och trasigt segel

Seglingen till Mindelo har blivit mycket gungig och vinden viner som bara den. Det har blivit svårare att göra enkla vardagliga grejer då det gungar så mycket. Och uppe på däck blir alla blöta. Vakterna rullar ändå på. Trots ett saknat segel och ett jobbigt väder har det här varit en av de roligaste dagarna hittills.

Dagen började som vanligt för oss i vakten midskepp klockan 3.30. Vi visste att det skulle blåsa mycket, och att vågorna som var över fem meter slog över däck så alla drog på sig sina hela seglarställ och klev på däck för vår vaktuppställning. För mig tog det bara några sekunder innan mina fötter redan blev blöta. Vår första uppgift på vakten var klättring, något som inte alla var jättesugna på inklusive mig. Men en order är en order, så vi fick bita ihop och göra det. Jag och fyra andra klättrade upp till förmastens bramsegel, som är seglet nästhögst upp. Där stod vi ett ganska långt tag och tjötade om ditten och datten. Konstigt nog kändes det inte farligt alls att klättra, tros de stora vågorna och den hårda vinden. Det var nästan som en väldigt realistisk åkattraktion på Liseberg.

Nästa sak på vakten var sillgömme. Sillgömme är en lek där en person gömmer sig, och sedan ska resten gå och leta efter den personen. När man har hittat personen ska man gömma sig med den tills den sista personen har hittat dem. Så tillslut ligger alla packade som sillar, därav namnet sillgömme. Där sprang vi runt på däck vid femtiden på morgonen och lekte sillar, och efter ett tag låg vi inte bara packade som sillar, vi var också blöta som sillar. Nu är det alltid sillgömme vi tjatar om när vi försöker övertala vår vaktledare om att få göra något kul.

I slutet av vakten gjorde vi lite seriösare grejer som att hissa segel, för att kompensera för det trasiga fockseglet (seglet som sitter längst ner) som har gått sönder i förmasten.

När vakten var slut och vi hade ätit frukost och lunch blev det dags för lektioner. Vår lärare ansåg dock att det inte skulle gå att plugga för det gungade för mycket, vilket stämde, stolarna åkte kors och tvärs i stora mässen! Så istället för lektioner satt vi och pratade om lite alltmöjligt och hade det allmänt gött. Sedan blev det dags för vår kvällsvakt, där jag spenderade majoriteten av tiden bakom rodret för att få oss på rätt kurs till Kap Verde.

Kort sagt har det varit en väldigt bra dag. Stämningen var alltid på topp trots allt som hände runt omkring oss. Att vi blev blöta slutade efter ett kort tag att spela någon roll, det var mest roligt när någon fick en våg över sig till slut. För det är inte precis en nyhet att havet är blött. Nu ser jag fram emot att komma fram till Kap verde, något som vi antagligen kommer göra tidigare än beräknat faktiskt. Jag ser också fram emot att sova.

Så hade gött Schweden,

Rakel Romeo Ros

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se