Öckerö gymnasium

Sista dagen i Lissabon

Idag var vår sista dag i Lissabon. Styrbord och babord vakterna hade frivakt och majoriteten tog vara på värmen (30 grader!!!) och åkte till stranden. Där surfades, solades och badades det. De frivaktare som valde att inte åka till stranden fick istället en sista promenad i den vackra staden på de slingrande och lutande gatorna och gränderna. Vi i midskepps var på vakt och fick tillbringa den varma dagen på båten, arbetandes.

Vanligtvis brukar det ta ungefär en till två timmar för frivaktare att ta sig i land efter morgonupställningen, med idag var alla iväg efter bara tjugo minuter. Jag satt landgångsvakt, vilket betyder att jag sitter vid landgången och ser till att ingen som inte ska vara ombord kommer på och att de som går av pluppar i sig på listan för att markera att de inte är ombord. Därför fick jag äran att skriva av alla från lunch och middag. Eftersom nästan alla skulle till stranden blev det nästan ingen som inte var avskriven på både lunch och middag vilket var tråkigt för vakten men också bra då det fanns mer mat till oss. Som landgångsvakt går man brandronder varje hel timme för att se till att det inte brinner och för att förhindra eventuella bränder genom att till exempel flytta filtar från laddsladdar eller gå en runda i maskin och kolla på en massa mätare. Detta är en rolig omväxling då man annars sitter helt still, rakt upp och ner, på en stol och kollar på en tom kaj och sin arbetande vakt. Som ni hör, inte det roligaste sättet att spendera sin sista dag i en så vacker stad som Lissabon.

Någonting som däremot var roligt var att det under dagen la till en båt från den brittiska flottan akter om oss. Dom var i Lissabon för att en utav deras "propellrar" (det var inte propellrar men det var deras motsvarighet till propellrar) hade gått sönder och de hade fått byta den. Kaptenen från den båten kom till vår båt och fick en guidad tur av vår egen kapten. Han bjöd sedan över oss till deras båt och vi var ett helt gäng som gick dit. Det var så (!) häftigt på den båten. Just den båten letade efter krigsminor och förstörde dem. Det var fräckt att få kolla på hur de bodde, att de hade ett gym, hur de kommunicerade mellan olika ställen på båten och all utrustning de hade. Ett perfekt avslut på den sista dagen i den näst sista hamnen.

Varma hälsningar, bokstavligt talat.

Karin Drake

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se