Öckerö gymnasium

Sista dagen till sjöss

Imorgon kommer vi fram till Cadiz, vilket betyder att idag är sista dagen till sjöss. Inte bara för det här sjöbenet eller den här resan, utan på ett och ett halvt år!

Efter att ha varit ombord i snart två månader, känns det konstigt att tänka att vi inte kommer komma tillbaka försen 2019. Det märks också på stämningen ombord. Många är glada över att vi snart är hemma och många är ledsna över att vi snart måste åka här ifrån. Själv försöker jag dock ta vara på sista dagen till sjöss och uppskatta de små saker man har börjat ta för givet. Som att kunna läsa en bok på backen (längst fram på båten) i kort byxor och t-shirt i början av oktober.

Idag spenderade vi annars dagen med att knacka rost, måla, plugga och sola. Som de flesta andra dagar ombord med andra ord. Idag fick jag dock äran att guida vår nya gäst Jörgen (spanskläraren) i riggen. Han kom ombord på söndagskvällen dagen innan avgång, för att se hur vi lever på Gunilla och hjälpa oss med våra spanska uppgifter i Cadiz. Han har aldrig varit på Gunilla förut och framför allt inte i riggen. Eftersom man inte kan säga att man varit på Gunilla om man inte varit i riggen, så skulle självklart även han upp för att uppleva Gunilla livet på riktigt. Trots att han tidigare har klättrat i berg hemma i Sverige, så var första gången lite skakigt i benen även för honom. Han gav sig dock inte och lyckades ta sig upp alla 35 meter utan några större bekymmer, vilket det är få som klarar första dagen.

Efter en lyckad rundtur i riggen med bra väder och fin utsikt, var det dock dags att arbeta på riktigt även för min del. När jag kom ner fick jag uppgiften att börja slutstädningen av navhytten, vilket kändes lite sorgligt att börja med redan nu, men också ganska skönt. Jag saknar inte kylan hemma, men att kunna sova i sin egna säng och sova normala tider är svårt att inte se fram emot.

Med det sagt, tänker jag återgå med att ta vara på den sista tiden ombord och läsa färdigt min bok. Hoppas ni har det lika bra som vi har det här, så syns vi i Sverige igen om nio dagar! Tack för mig.

Gabriel Forsberg, Styrbord.

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se