Öckerö gymnasium

Sista dagsvakten till sjöss

Klockan är 11:00 och vi har precis blivit purrade inför vår brunch och eventuellt vår vakt. Det är vår sista havsvakt som är på dagtid och även vår näst sista havsvakt på ungefär ett år vilket gör det lite speciellt. Till lunch fick vi falukorv med pasta att äta vilket satt ganska gott precis innan vakten.

Efter brunchen fortsatte jag samt de andra i vakten att klä på arbetskläder samt sele för att börja arbeta. Det hände ganska lite den dagen så vi fick det roliga jobbet att skrapa bort färg som folk spillt på däck när dem målat skotten på byssan. Det var ganska tråkigt men också enkelt vilket vägde upp för tråkigheten.

Vi hade vid detta lag gott i motvind via motor vilket var en av huvudanledningen till varför inget riktigt spännande hände. Planen var att vi skulle ta oss väster ut så att vi sedan skulle kunna segla med vinden i lä in i Lissabon, så sista timman under vår vakt fick vi jobbet att av beslå båda undermärsarna och sedan övermärsarna samt focken. Först var det osäkert på hur många segel vi skulle sätta då det var ganska kraftig vind så vi av beslog först undermärsarna då dem är några av de starkare seglen vi har på Gunilla.

Inte så mycket mer speciellt hände under denna tid förutom att en gårding till undermärsen hade fastnat i en vajer vid focken, det som hände var att jag fick klättra till fockens styrbordssida och rycka lite i gårdingen tills den lossa ifrån vajern. Efter en timma av att av beslå seglen samt brassa så blev vi avbytta utav styrbordsvakten och var därmed lediga. Jag gick ned till min koj och såg på lite serier innan middag som var klockan 6. Det serverades pytt i panna med rödbetor som köket lyckats bra med. Efter middagen så satt jag och några till nere i stora mässen och spelade några spel innan jag valde att ta en snabb tupplur på drygt 2 timmar inför vår sista nattvakt och havsvakt på drygt ett år.

William

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se