Öckerö gymnasium

Sjukhytten, delfiner och fockbio

En söndag på gunilla är lite olik alla andra dagar; stormöte, övningar, fria lektioner men framförallt ”fockbio”. Då samlas större delen av besättningen längst fram på båten för att kolla film tillsammans.

Jag spenderade större delen av gårdagen i sjukhytten, då jag fått migrän. Alla ljud, ljus och lukter fick det att kännas som om hjärnan skulle explodera. Därför hade jag för tillfället fått sova i en egen hytt, vilket var både skönt men lite tomt. Så runt klockan fyra släpade jag med mig kudde, täcke och spyhink tillbaka till min hytt. Jag vaknade upp vid 7 nästa morgon av att hytten började leva. Någon slängde på sig kläder, någon borstade tänderna och någon annan letade ilsket efter sina tofflor. Då gick jag upp till frukost, slängde i mig en knäckemacka för att sedan krypa tillbaka ner i min koj. Jag sov större delen av dagen, både genom vakt, lektioner och möten. När kvällsvakten kom vid 20 kände jag mig någorlunda redo för att återgå till arbetsstyrkan.

Väl vid uppställning hade jag svårt att koncentrera mig på de styrmannen sa. När jag senaste va uppe på däck var det stormigt och vi gick för motor. Nu var alla seglen satta, vinden och sjön hade lugnat sig men de bästa var nog att se delfiner hoppa i solnedgången. Det är en sån stund i livet man stannar upp och får tänka en extra gång på vad man faktiskt ser, och hur vackert livet är.

Likt varje 20-24 vakt var det städning som gällde. Efter en dryg timme av damsugning, moppning och toalettstäd var det dags för bio på focken. Befälen hade under städningen fixat och donat för att vakten skulle kunna slå sig ner. Lutandes mot tampar och varandra för att kolla upp på fockseglet där ”The lighthouse” visades. Vår kock hade även fyllt den största kastrullen ombord med popcorn. Jag låg i Esmeraldas knä, lina låg i mitt osv, allt för att hålla värmen. Ibland när de blåste lite extra i seglet eller filmmusiken slutade för ett ögonblick kunde man höra det ändlösa böljande havet vi är på. I det ögonblicket släpper alla koncentrationen på filmen och tänker på den bara stjärnhimmel som sträcker ut sig ovanför Gunilla.

Ella Nilsson SAS1922

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se