Öckerö gymnasium

Sjuk sjö med sjösjuka

Det rytmiska gungandet av båten fick det att skvalpa runt i magsäcken. När rondman kom förbi för att purra min hytt var sjösjukan piggare än mig, den satt och väntade i ett hörn för att sedan attackera så fort jag satte mig upp. En till vakt med vågor, en till vakt med innerliga plågor.

I en snabb följd tog jag mig ur sängen, på med seglarställ, sele och flytväst för att snabbtsom blixten befinna mig på däck igen. Sjösjukan är som värst på vägen från min koj upp, såjag försöker lägga undan den sträckan så snabbt som möjligt. Klockan 04:00 befann vi oss på popdäck och löste av barbordsvakten. Några från min vakt var redan då permanent fastspända vid relingen för att kunna spy fritt. Jag hade gärna suttit ner hela vakten och stirrat mot en horisont som knappt gick att se på grund av de sjuka vågorna, men jag var rorgängare och behövde styra Gunilla.

Vi hade alla segel uppe och seglade med en stabilmedelhastighet av 8,5 kn och det var ett helvete att styra. Vindbyar kastade båten åt alla håll och Leo fick konstant stå bredvid mig och coacha åt vilket håll jag skulle ha rodret. Jag klarade av 3 postbyten på villkoren att Leo flyttade bak utkiken från backen till popdäck, där framme gungade det för mycket för mig.

Men efter 5-fikat, när jag lyckats äta en knäckemacka, mådde jag så illa att jag resten av vakten behövde bli avlöst. Efter fyra långa timmar av vakt med sjösjuka blev vi äntligen avbytta och jag klämde i mig en skål cornflakes. Sedan gick alla och sov för andra gången denna dagen. Min hytt försov lunchen och lektionerna, men den sömnen behövdes.

När jag väl återvände till min eftermiddagsvakt mådde jag mycket bättre och kände mig optimistisk igen. Jag kunde till och med hjälpa till att dra i några tampar och brassa segel. Efter ett tag återvände dock sjösjukan, men nu hade vi snart klarat av 2 dygn med vågor vilket innebär att man borde bli van vid gungandet. Vid slutet av vakten gav vi vårt standard “Go’ vakt” som var väldigt splittrat och Styrbord svarade med sitt unisona “Go’ frivakt”. Vågorna fortsatte rulla, magen fortsatte att skvalpa men till slut somnade jag för dagen, övertygad om att nästa dag kommer bli bättre.

Marta Sadowski, Nab2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se