Öckerö gymnasium

Slottet på toppen av Lissabon

Jag vaknar som vanligt av purrningen, men till skillnad från alla andra dagar när jag sover vidare, stiger jag upp direkt för att duscha. När jag återvänder till hytten ligger alla fortfarande och sover, men när jag kommer in inser de att de måste gå upp och vi gör iordning oss tillsammans inför dagens utflykt.

Frukosten är förvånansvärt god idag då vi för första gången på länge får god yogurt, här på båten betyder sådana små saker väldigt mycket. Efter både frukost och uppställning är det bara att packa väskan och sedan var man redo för dagens utflykt.

Väl på bussen däckar alla ganska snart, efter ca en timmes tupplur vaknar vi framme vid första stoppet, det är ett färgglatt slott på toppen av ett berg i staden Sintra. När vi kliver ut ur bussen blir vi slagna av kylan och jag börjar önska att jag haft långbyxor istället för kjol, kylan uppe på berget är en stor kontrast till det varma vädret nere i Lissabon. Vi börjar promenera sista biten upp till slottet och vi blir alla lika fascinerade av den vackra utsikten över Lissabon när vi når toppen. Kiki drar lite kort fakta om slottet innan vi får gå in och på egen hand upptäcka slottets alla delar. Slottet var till en början tydligen ett kloster, men en kungafamilj under 1800-talet ville ha det som sommarhus efter att klostret brunnit ner av en blixt. Slottet hade inslag av många olika typer av arkitektur eftersom kungafamiljen som designade det ville få det väldigt exotiskt, detta gjorde däremot att det såg ganska plottrigt ut tycker jag.

Det är planerat att vi ska promenera ner till byn igen, men innan vi går ner tar vi en sväng in i en fästning som ligger precis bredvid det stora slottet. Även där ser man ner på Lissabon och de små byarna och åkrarna som omger staden. Vägen ner är betydligt mindre jobbig än vad jag väntad mig och nu är jag tacksam till mitt val av kläder eftersom solen börjar gassa på och den svala luften i bergen byts ut mot den vindstilla värmen i byn. När vi går på bussarna sätter jag i hörlurarna och somnar snart, när jag vaknar igen är vi framme på utflyktens andra och sista stopp, stranden. Efter en kort promenad når vi en matbutik där vi köper lite snacks till stranden, sedan byter vi snabbt om och springer genast ner i det kalla vattnet. Efter det korta men uppfriskande doppet solar vi fram tills att vi ska bege oss tillbaka till båten. Under bussresan tillbaka passerar vi dussintals stränder där vi ser turister som njuter av värmen och det sköna vattnet. När vi äntligen når båten skyndar vi frivaktare oss ner för att snabbt byta om, lägga på lite smink och packa om väskan för att sedan gå ut och få ur det sista av Lissabon då det idag är vår sista kväll här.

Kvällen avslutas med god mat och mycket skratt, en lyckad kväll helt enkelt. Lissabon är lätt bästa hamnen hittills med dess vackra hus och mosaikrika väggar, verkligen något jag och säkert många andra vill återbesöka någon gång i framtiden.

Esmeralda

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se