Öckerö gymnasium

Solnedgången bakom bron

Efter ett par långa timmar som landgångsvakt i solen fick jag höra hela Ellens livshistoria, gick rond på rond och kört en massa omgångar sten sax påse så blev klockan äntligen ett. Detta betydde familisering och det var dags att få klättra i riggen för första gången. Så spännande!

Efter standardpurrning (väckning) klockan sju med lite problem att lämna den sköna kojen (sängen) bjöds det på en jättegod ägg-och baconfrukost. Sedan var det dags för uppställning. På uppställningen fick jag reda på att jag och Ellen skulle ha landgångsvakt (jippi!). Efter några ”timmar” på kistan så började de bli rätt tråkigt jag kollar på klockan bara tio?! Alltså hade vi bara suttit där i knappt två timmar. Detta kommer bli en lång dag. Efter vi fördrivit tid genom att köra många rundor sten sax påse och t.om zigg zagg zugg med två personer (fungerade inte jättebra). Efter fem långa timmar på kistan var det dags för lunch. Vi fick en underbar carbonara som bara vattna i munnen när den blev inburen. Efter en snabb måltid var det upp på kistan igen trodde vi men nej.

Vi skulle ha brandövning och träna på ifall katastrofen skulle komma. Övningen flöt på bra för vår grupp och vi blev snabbt klara. Efter vi blivit klara med övningen så var det dags för att börja klättra i riggen. Men först var vi tvungna att lära oss några olika knopar för att vara beredda på hur vi skulle senare få reda på hur man beslår av och på seglen. Vi fick våra selar som vi skulle ställa in efter oss så dem satt bekvämt och ordentligt. Vi fick en snabb genomgång på hur vi klättra säkert och dem började skicka upp oss. Första gången upp nu började de bli lite nervöst när man såg hur båten kom längre ifrån ens fötter. Man kom upp till första puttisvanten (stegen till plattformena mellan dem större vanterna= större ”stegar”) och kände att det skulle bli läskigt att klättra så att man hänger verkligen utåt. Väl uppe på första plattformen var det bara att fortsätta uppåt då vi skulle upp till tredje rået (bommen som lodrätt håller seglen i masten). Väl uppe på tredje rå så ska man ju såklart klättra rätt ut på den. Det man får att stå på ute på rået är en säkerhetstamp som inte var allt för bekväm att stå på. Resten man hade att ha och vara fast med var själva rået som man skulle så gott som ligga över (inte de bekvämaste jag vart med om). Insåg då i detta läge att jag tydligen var höjdrädd (woho) benen börja skaka och man hörde från resten av gruppen som stod ute på rået med en ”vem är det som skakar”. Vi fick sen Välja om vi ville vidare upp eller gå ner igen smart som jag är så väljer jag att fortsätta upp varför inte. Det tog sin tid längre upp och när vi väl kommit upp där var det inget man ångra utsikten var jättefin så högt uppe. Sen var det dags att klättra ner igen (lika läskigt ner som upp). Nere på däck igen skulle vi äta middag som serverades som en grymt god köttbit med lite olika rotfrukter och en fantastiskt god sås till det.

Efter vi fått i oss vår middag var det ingen paus för då var det dags att få en snabb genomgång på hur man beslår av och på seglen (förberedda för att hissa segel). Rätt upp i riggen igen skulle vi ut på råen igen för att beslå av för att sen direkt beslå dem igen. När vi var uppe i riggen och inväntade instruktioner på vad vi skulle göra så började solen gå ner och utsikten från ute på råen kan inte förklaras på annat sätt än vacker. En vacker rosa himmel som lös upp bakom den stora bron och den stora statyn av Jesus. Vi beslog seglen både av och på (inte jättelätt att slå dubbla halvslag med grovt skakande ben, liggandes över rået. Vi tog oss ner igen utan större problem för att sedan ha ett musikquiz med Anne-Li.

Blev sittandes en liten stund till på kistan vid landgången. För att sedan bli ledig av resten av kvällen. Spenderade resten av kvällen med att sitta i mässen och spela gitarr och mysa med mina vänner.

Rasmus, Brabord

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se