Öckerö gymnasium

Som bilden på ett vykort!

Efter en del ändringar i våra reseplaner så var idag dagen som vi skulle anlända till vår nya outforskade destination El Hierro.

Jag tror nog alla tyckte detta var väldigt spännande då det inte har varit särskilt många som besökt denna ön tidigare och Gunilla har aldrig lagt till vid ön fram tills nu. Det var även väldigt skönt att få komma fram till land efter ett par gungande 20 timmar ute till havs, seglingen till El Hierro hade nämligen bjudit på mycket dyning och bra med vind så vi till stor del kunde segla utan hjälp av motorn.

Ankomsten skedde vid ca 9.00 på måndags morgonen och när alla hade samlats på däck en stund senare var vi chockade över den slående likheten mellan öns hamn och hamnen i La Palma som vi tidigare varit i. Bredvid båten såg man endast höga berg med flera små gröna buskar som växte upp längs bergens väggar precis som i La Palma.

Vattnet var klart och solen som lyste starkt speglades så att vattenytan började glittra. Från båten såg man även en bilväg som slingrade sig upp längs med bergen.

Efter våran dagliga uppställning gick styrbordsvakten på och började jobba medans resten av oss gjorde oss redo för att utforska ön. Vi började dagen med att ta bussen in till huvudstaden Valverde. Bussresan dit tog ca 20 minuter och när vi väl var framme möttes vi av en ganska så öde stad med kullerstensgator. Vi gick runt i staden och till skillnad från vårat tidigare stopp i Teneriffa så var El Hierro rena motsatsen. I staden fanns väldigt få butiker och endast 2 mataffärer, men det som ön saknade i shoppingväg kompenserade den med sina slående vyer och vackra natur. Med en blå himmel och små hus liknade Valverde bilden på ett vykort. När vi gick runt i staden hittade vi även ett litet café som vi slog oss ner vid. Caféet hade stora fönster som gav oss en fin utsikt över stadens gröna natur.

Efter ett tag hade vi lyckats utforska största delen av staden och bestämde oss för att leta upp en buss som skulle ta oss hem, detta visade sig vara mycket svårare än vad vi hade tänkt oss. I staden fanns det inga tydliga busshållplatser så att leta upp någon var mycket svårt, vi letade oss fram genom alla små gator med hjälp av Google mapps men ändå lyckades vi hamna fel och missa bussen. Så när vi väl hade hittat busshållplatsen var det enda som vi kunde göra att sätta oss och vänta på nästa buss som skulle komma om en och en halv timme.

Till slut så kom bussen och vi lyckades ta oss hem tillbaka till båten, när vi väl var tillbaka slog vi oss ner i stora mässen och åt den goda maten som våra kockar hade lagat åt oss. Sedan tog vi det lugnt resten av kvällen och förberedde oss på våran arbetsdag imorgon.

Julia, SA2023

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se