Öckerö gymnasium

Sömnbrist

Jag vaknar kl.07:00 av en redig knackning på dörren till vår hytt och någon kommer in.

I mitt nyvakna tillstånd snappar jag upp en bekant röst som säger något om frukost och pannkakor som följs av ett knäppande ljud som tänder lampan i hytten och dörren som stängs med en smäll när personen avlägsnar sig igen. Tanken på pannkakor stannar kvar i huvudet i någon minut innan jag bestämmer mig för att somna om istället för att ta mig upp ur kojen.

Nästa gång jag vaknar är det min rumskamrat Erik som väcker mig och säger att det är uppställning om 10 minuter. Jag känner sömnbristen i hela kroppen när jag klär på mig och tar mig upp på stordäck. Under uppställningen säger kaptenen Hans några väl valda ord och sedan är dagen igång. Det första jag väljer att göra är att återvända till min koj och somna in på nytt.

Jag vaknar igen vid kl. 12:00 av att Lovin väcker mig och säger att det är lunch. Denna gången går det lättare att ta sig upp och jag känner mig utvilad. Till lunch serveras böngryta och ris vilket går ner snabbt i kaggen. Efter Lunchen bestämmer jag och Lovin oss för att ta oss ut i La Palma en sista gång innan vi tar oss ut till sjöss igen vid kl. 15:00. Jag och Lovin spenderar dom sista timmarna på ön med glassätning och shopping innan vi tar oss tillbaka till Gunilla igen vid kl. 14:40, 20 minuter innan avgång. Väl på Gunilla äter vi en god fika som består av kaka och mackor innan jag återigen tar mig ned till min koj för att somna in igen. Jag sover ungefär 6 timmar innan jag blir purrad för tredje gången detta dygn men denna gången är det för att jag har vakt.

Det är gungandet av de stora vågorna som avbryter min skönhetssömn en timme innan vakt. Jag får höra att det är dåligt väder så jag tar på mig mitt seglarställ och min seglarjacka och tar mig upp på däck. Jag är rondman så jag tillbringar den stormiga vakten med att i stort sett bara gå runt på skeppet och kolla olika värden i maskin och kolla efter brand. Vakten går snabbt och när jag minst anar det är det dags att gå på frivakt.

För fjärde gången detta dygn så kryper jag till kojs och somnar in igen inför en god natts sömn.

Valter Metelius, styrbords vakt

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se