Öckerö gymnasium

Squall?

Eftersom jag har 12-4 vakten så började min dag vid tolvslaget den 11 januari.

Eftersom jag har 12-4 vakten så började min dag vid tolvslaget den 11 januari. På natten ingick jag i arbetsstyrkan, vår första uppgift blev att träna på att bärga för- och storröjeln. Det tränar vi på delvis för att vi kommit till varmare klimat med en ökad risk för squalls. Efter mycket slit i tampar var det dags att klättra upp i riggen, där vi skulle försöka oss på en ny taktik för att beslå seglet. Den nya taktiken gick ut på att en skulle dra sejsingen två varv runt rået och sedan fästa det med ett dubbelt halvslag med nyck i det aktre jackstaget redan från början, istället för att först fokusera på att bara få upp själva seglet med sejsingen snurrat endast ett varv runt rået, för att sedan gå tillbaka till sejsingarna och tajta åt det. Det funkar så endast med röjeln, eftersom det inte finns någon nocksejsing, då skothornet jigas in mot masten (fortfarande under rået) istället för att dras rakt uppåt. Genom att då fästa seglet ordentligt redan från början blir det såklart till ens fördel då det går mycket fortare. Enda nackdelen med att göra så skulle möjligen vara att det blir tungt arbete att göra ensam, men eftersom vi var två personer på var sida om masten gick det alldeles utmärkt.

Efter en succé med den nya taktiken var det dags för nattafika, backisarna hade gjort mycket goda choklad muffins med glasyr på toppen, väldigt uppskattat av både arbetsstyrkan och poster! Nattvakten fortsatte med lektion på akterdäck om saker som kan vara nyttigt att veta när en ska ut och segla i Sverige, och slutligen Atlantensnack den sista timmen.

När tiden var kommen och vakten var slut, så var det äntligen dags för att gå och lägga sig. Sängarna är faktiskt förvånansvärt bekväma här ombord Gunilla, även täcket och kuddarna, så även fast sömnen är knapp så är den iallafall väldigt god.

Klockan 11.00 blev vi purrade, liksom alla andra dar, och strax därefter serverades det frukost och lunch innan det var dags för uppställning klockan 11.55. Under denna vakt var jag post, som post roterar du mellan att vara rorsjängare, utkik och livbojsvakt. Jag tycker det är helt okej, det är skönt att inte behöva springa runt mellan olika tampar eller hacka rost i den stekande solen. Dock kan det vara svårt att hålla koncentrationen, eftersom det inte händer så mycket.

Strax innan vaktavbytet vid 4-tiden stog jag livbojsvakt, när Sofia (vår vaktledare) kommer ut från navigationshytten med raska steg och ropar ut ordern ”bärga för- och storröjeln!” Och vi förstår direkt vad det handlar om, en squall är påväg. Eftersom vår vakt aldrig varit med om en squall påriktigt, utan bara övat på det under vår nattvakt, så tror jag att vi alla fylldes av en känsla av skräckblandadförtjusning. Arbetsstyrkan for upp i masterna, snabbt efter att tampar halats och firats i, förutom två personer som gick fram till klyvarbommen för att beslå yttre klyvaren. Lagom till att alla segel var färdig beslagna visade det sig dock vara ett falskt alarm och till vår besvikelse var squallen som bortblåst från radarn. Men åtminstone fick vi öva oss på att bärga segel under dagtid.

Under resten av dagen hände det inget utöver det vanliga, vi hade lektioner på kvällen och det serverades fisk och potatis till middag.

Linnéa Sundberg

Publicerad:

Öckerö seglande gymnasieskola
Björnhuvudsvägen 45
475 31 Öckerö

Telefon: 031-97 62 00
e-post: kommun@ockero.se